Goolsbee z Fedu: Minulotýždňová reakcia trhov ma prekvapila

Austan Goolsbee (CNBC)

Predstaviteľ Federálneho rezervného systému Austan Goolsbee v pondelok uviedol, že finančné trhy možno nesprávne pochopili minulotýždňový zámer centrálnej banky, keďže akcie a dlhopisy prudko vzrástli.

Americká centrálna banka minulý týždeň hlasovala za opätovné ponechanie sadzieb na stabilnej úrovni a jej aktualizované projekcie ukázali, že v roku 2024 sa očakávajú minimálne tri zníženia sadzieb. To vyvolalo rally na akciách a dlhopisoch, pričom akciový index Dow Jones Industrial Average vzrástol na rekordnú úroveň.

„Nie je to o tom, čo hovoríte vy alebo čo hovorí predseda (Fedu). Ide o to, čo trhy počuli a čo chceli počuť,” povedal prezident chicagského Fedu Austan Goolsbee v relácii “Squawk Box” na CNBC.

Prezident Fedu tiež odmietol názor, že Fed aktívne plánuje sériu znížení sadzieb. „Nevedieme špekulatívne debaty o konkrétnych politikách v budúcnosti. Hlasujeme na konkrétnom zasadnutí,” povedal.

Na základe nástroja CME FedWatch Tool vyplýva, že obchodníci považujú za najpravdepodobnejšie rozpätie referenčnej sadzby Fedu na konci roka 2024 na úrovni 3,75 % až 4,00 %. To by znamenalo šesť štvrťbodových znížení pod súčasnú sadzbu. Goolsbee výslovne nepovedal, že trhové oceňovanie je nesprávne, ale zdôraznil tento rozdiel. „Očakávania trhu týkajúce sa počtu znížení sadzieb sú väčšie, než aké sú prognózy SEP (súhrn ekonomických prognóz),“ povedal v relácii Goolsbee.

Ako uvádza CNBC, Goolsbee nie je jediným predstaviteľom Fedu, ktorý v súvislosti s trhovou rally bagatelizoval toto zasadnutie. AJ prezident newyorského Fedu John Williams v piatkovej relácii “Squawk Box” na CNBC povedal, že “teraz naozaj nehovoríme o znižovaní sadzieb”.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre