Dlh vo výške 64 miliárd USD: Čínska tieňová banka Zhongzhi sa vyhlásila za platobne neschopnú

Ako informuje agentúra Reuters, čínska spoločnosť Zhongzhi Enterprise Group, ktorá je popredným správcom majetku, informovala investorov, že je značne platobne neschopná. Jej záväzky dosahujú až 64 miliárd USD, čo podnecuje obavy, že kríza na čínskom trhu s nehnuteľnosťami sa prenáša aj do širšieho finančného sektora.

Firma, ktorá má značnú expozíciu v realitnom sektore zverejnila list, v ktorom sa investorom ospravedlňuje a uvádza, že má celkové záväzky vo výške približne 420 miliárd jüanov (58 miliárd USD) až 460 miliárd jüanov (64 miliárd USD). Aktíva spoločnosti predstavujú 200 miliárd jüanov.

Zhoršujúce sa problémy spoločnosti Zhongzhi, ktorá je významným hráčom v čínskom sektore tieňového bankovníctva v hodnote 3 biliónov dolárov, čo je približne veľkosť francúzskej ekonomiky, oživujú obavy z nákazy. Čínsky vysoko zadlžený sektor nehnuteľností sa od roku 2020 borí s krízou likvidity. Nesplácanie záväzkov developermi od konca roka 2021 brzdí hospodársky rast a otriasa globálnymi trhmi.

Správcovia majetku napojení na tieňové bankovníctvo v Číne zvyčajne pôsobia mimo mnohých pravidiel, ktorými sa riadia komerčné banky a výnosy z majetkových produktov predávaných retailovým investorom smerujú najmä do realitných developerov a iných sektorov.

Známky problémov v spoločnosti sa prvýkrát objavili v júli, keď Zhongrong International Trust Co, popredná trustová spoločnosť kontrolovaná spoločnosťou Zhongzhi, sa omeškala s platbami mnohých investičných produktov.

„Počiatočné kontroly ukazujú, že skupina je vážne insolventná a má značné pretrvávajúce prevádzkové riziká. Zdroje, ktoré sú k dispozícii na splatenie dlhu v krátkodobom horizonte, sú oveľa nižšie ako celkový rozsah dlhu skupiny,“ uvádza v liste Zhongzhi.

„Skupina Zhongzhi sa hlboko ospravedlňuje za straty spôsobené investorom. Plne si uvedomujeme naliehavosť, dôležitosť a závažnosť riešenia tohto celkového rizika,“ uviedla v správe.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre