Tesla vymazala zo svojej trhovej hodnoty 145 miliárd dolárov

tesla
Tesla

Akcie spoločnosti Tesla stratili v priebehu necelých dvoch týždňov takmer pätinu svojej hodnoty. Môžu za to rastúce obavy, že dopyt po elektromobiloch začína slabnúť.

Výpredaj sa začal začiatkom tohto mesiaca, keď spoločnosť počas ohlásenia kvartálnych výsledkov znížila očakávania rastu. Riaditeľ Tesly Elon Musk na začiatku októbra varoval, že vyššie náklady na pôžičky môžu negatívne ovplyvniť dopyt po elektromobiloch. Nasledovali pochmúrne vyjadrenia viacerých svetových automobiliek, ako aj analytikov z Wall Street.

Na poplach bije aj Panasonic, dlhoročný partner Tesly, ktorý avizoval, že v uplynulom štvrťroku znížil produkciu batériových článkov v Japonsku. Panasonic uviedol, že jeho produkcia trpela spomalením využívania špičkových elektrických vozidiel v Severnej Amerike.

„Varovanie spoločnosti Panasonic ohľadom slabého dopytu po automobiloch Tesla Model S a Model X vyvolalo u mnohých obavy, že globálny ekonomický výhľad môže byť ešte horší, ako sa pôvodne predpokladalo,“ komentoval situáciu Edward Moya, analytik zo spoločnosti Oanda.

Adam Jonas, analytik Morgan Stanley uvádza, že hlavným problémom je kapitálovo náročný sektor investujúci do neoverených stratégií v segmente elektromobilov. A to vo svete rastúcich nákladov, nižších cien, rastúcich sadzieb a pomalšieho dopytu.

Investor Gary Black pripísal oslabenie akcií Tesly nelichotivej prognóze výrobcu čipov Onsemi, ktorý dodáva čipy pre elekromobily. Firma zrušila približne 900 pracovných miest a predpovedala vlažný štvttý kvartál. Generálny riaditeľ Onsemi uviedol, že vidí riziko pre dopyt po elektromobiloch v dôsledku vysokých úrokových sadzieb.

Ako uvádza agentúra Bloomberg, pokles akcií Tesla vymazal z trhovej kapitalizácie spoločnosti približne 145 miliárd USD. Kým na začiatku októbra sa akcie Tesly obchodovali na úrovni 251 USD, dnes je to to 201 dolárov, čo je pokles o takmer 20 %.

Graf: Vývoj akcií Tesla od začiatku októbra

Zdroje: reuters; bloomberg

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre