Tesla minula odhady. Akcie padajú

Tesla
Tesla (Wikimedia)

Americká automobilka Tesla oznámila v stredu po uzatvorení obchodovania svoje výsledky za tretí kvartál. Spoločnosť za obdobie júl až september vykázala čistý zisk 1,9 miliardy dolárov, čo je pokles o 44 % z 3,3 miliardy dolárov, ktoré Tesla zarobila v rovnakom období minulého roka. Upravený zisk na akciu dosiahol 0,66 USD, čo minulo odhad na úrovni 0,74 USD.

Spoločnosť nenaplnila ani prognózy tržieb. Tie za tretí štvrťrok predstavovali 23,4 miliardy USD, čo je o 9 % viac ako v predchádzajúcom roku, ale za očakávaniami analytikov vo výške 24,1 miliardy USD.

Tesla znižuje ceny svojich vozidiel, aby podporila dopyt po predaji vzhľadom na rastúcu konkurenciu elektrických vozidiel. Hrubá marža v treťom kvartáli predstavovala 17,9 %, čo je pokles z 18,2 % v druhom štvrťroku a 25,1 % v treťom štvrťroku 2022.

Investori a analytici očakávajú ďalšie znižovanie cien, keďže automobilka chce vo štvrtom štvrťroku dodať rekordných 476 000 vozidiel, aby splnila svoj ročný cieľ 1,8 milióna dodaných vozidiel.

Spoločnosť uviedla, že za slabší zisk a tržby môže skutočnosť, že dočasne zatvorila niekoľko výrobných liniek kvôli modernizácii, čo podľa nej viedlo k postupnému poklesu objemu výroby.

Akcie v stredu uzavreli o 4,8 % nižšie na 242,68 USD a krátko po oznámení výsledkov mierne vzrástli. Aktuálne pred otvorením trhu strácajú viac ako 4 %. Akcie Tesly sa od začiatku roka zvýšili o viac ako 100 %, čím ďaleko prekonali akciový benchmark S&P 500 aj technologický Nasdaq 100.

Graf: Vývoj akcií Tesla

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre