Fed pravdepodobne skončil, myslí si miliardár Bill Ackman

Bill Ackman

Miliardár Bill Ackman, zakladateľ spoločnosti Pershing Square, si myslí, že americká ekonomika začína spomaľovať, čo je dôsledok agresívneho zvyšovania sadzieb. „Fed pravdepodobne skončil. Myslím si, že ekonomika začína spomaľovať,“ uviedol v pondelok v relácii Squawk Box na CNBC. Ako dodal, úroveň reálnych úrokových sadzieb je dostatočne vysoká na to, aby došlo k spomaleniu rastu cien.

Federálny rezervný systém v snahe bojovať proti vysokej inflácii zvýšil úrokové sadzby na najvyššiu úroveň od začiatku roka 2001. Centrálna banka zároveň signalizuje, že sadzby zostanú na zvýšených úrovniach dlhší čas.

Mnohí na Wall Street sa obávajú, že ekonomika upadne do recesie, keďže pociťuje oneskorené účinky výraznej reštriktívnej politiky. „Vysoké sadzby hypoték … vysoké sadzby na kreditných kartách, to všetko začína vplývať na ekonomiku,“ povedal Ackman. „Ekonomika je naďalej solídna, ale určite slabne. Je tu viacero signálov toho, že ekonomika oslabuje.“

Manažér hedžových fondov si myslí, že výnosy dlhodobých štátnych dlhopisov by mohli v súčasnom prostredí vystreliť ešte vyššie. Poukazuje na to, že sadzba 30-ročných dlhopisov testuje strednú úroveň 5 % a sadzba 10-ročných bondov sa blíži k 5 %.

„30-ročné štátne dlhopisy pravdepodobne pôjdu vyššie,“ uviedol v rozhovore Ackman. „Neviem, či sa sadzba 10-ročných dlhopisov dostane významne nad 5 %, pretože je tu určitá ekonomická slabosť. Z dlhodobého hľadiska si však myslíme, že štrukturálna inflácia pôjde v takomto svete vytrvalo nahor,“ povedal finančník.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre