Ako sa rozhoduje a premýšľa úspešný trader? Obchodník mesiaca XTB – O. Hartman

Spýtali sme sa na 14 otázok úspešného českého tradera Ondreja Hartmana. Zistite viac o obchodných stratégiách v tomto exkluzívnom rozhovore.

1. Môžete opísať svoj štýl obchodovania a na aké nástroje sa zvyčajne zameriavate?

Obchodujem s viacerými obchodnými stratégiami, pretože zastávam názor, že ak chce byť obchodník dlhodobo ziskový, nemôže sa zamerať len na jednu obchodnú stratégiu, pretože každá stratégia vyhovuje len určitej fáze a volatilite trhu. Ak chcete dlhodobo rastúcu a vyhladenú krivku vlastného kapitálu, musíte obchodovať viacerými rôznymi metódami, ktoré nie sú navzájom korelované. V našom tíme obchodníkov FXstreet.cz obchodujeme s mnohými obchodnými nástrojmi, 28 hlavnými krížovými menovými pármi, exotickými menovými pármi (hlavne stredoeurópske meny), komoditami, akciovými indexmi a tiež jednotlivými akciovými titulmi, ak ponúkajú ziskové obchodné príležitosti.

Zo stratégií obchodujeme klasickú Price Action, multifaktorovú konfluenciu, inštitucionálne objednávky, breakout, banding, pullback systémy, korelačné obchodovanie (arbitráž a spread trading), Carry Trading (jedna z najziskovejších metód v posledných 2 rokoch v dôsledku rastu úrokových sadzieb). Obchodujeme manuálne, ale aktívne využívame aj automatické obchodné stratégie (AOS) alebo rôzne nástroje na monitorovanie pozícií a rizík (manažéri pozícií). Pokrývame tiež všetky obchodné štýly, a to vnútrodenné (denné obchodovanie), swingové aj pozičné prístupy. Rozsah nášho obchodovania je teda obrovský. Za 20 rokov obchodovania však viem, že takýto profesionálny prístup je veľmi dôležitý.

Zistite, aké sú TOP 5 nástroje Ondreja Hartmana.

2. Môžete opísať, ako sa rozhodujete, kedy vstúpiť do obchodu alebo z neho vystúpiť, a aké faktory beriete do úvahy?

Všetky vstupy alebo výstupy z obchodných pozícií musia na 100 % spĺňať pravidlá našich stratégií. Každá z našich obchodných stratégií má iné pravidlá nielen pre vstup a výstup, ale najmä pre riadenie peňazí, čo je často to hlavné v každej stratégii. Samozrejme, bez zvládnutej psychológie obchodovania by ani skvelá metóda nebola schopná ziskovosti.

3. Nakoľko je podľa vás dôležité mať dobre definovaný obchodný plán pre váš celkový úspech a ako svoje plány vytvárate?

Obchodný plán v tradingu je ako kompas pre námorníka, bez neho sa na mori (v našom prípade na trhu) rýchlo stratíte. Skrátka, neviem si predstaviť obchodovanie bez profesionálneho obchodného plánu pre každú obchodnú stratégiu, ktorú používame. Ak niekto obchoduje čisto na základe intuície, jeho výsledky nebudú stabilné.

4. Ako riešite obchody, ktoré nejdú podľa plánu, a ako sa snažíte znížiť svoje straty?

Každá obchodná stratégia, s ktorou obchodujeme, má plán na zastavenie straty, ak sa obchod nedostane do čiernych čísel. Treba však zdôrazniť, že straty sú jednoducho súčasťou obchodovania, rovnako ako v tradičnom podnikaní máte výdavky (platy zamestnancov, prenájom priestorov atď.), v tradingu sú vašimi výdavkami stop-lossy. A ide o to mať viac ziskov, ako strát alebo mať zisky oveľa väčšie ako straty. Zároveň neustále pracujeme s otvorenými pozíciami (ak to má stratégia vo svojich pravidlách) a tiež upravujeme pozície (scaling in alebo scaling out).

5. Akú úlohu zohráva vo vašom obchodovaní technická analýza a aké nástroje a ukazovatele považujete za najužitočnejšie?

Technická analýza tvorí približne 80 % nášho rozhodovania a 20 % tvorí fundamentálna analýza alebo analýza sentimentu. Je to teda môj hlavný denný chlieb. Z technickej analýzy však používam naozaj jednorazové a základné nástroje, ktoré však podľa môjho názoru fungujú najlepšie. Primárne sú pre nás S/R zóny, trendová analýza, Fibonacci, okrúhle čísla, rôzne indikátory, intermarketové divergencie a súbeh týchto nástrojov.

6. Môžete opísať nedávny obchod, ktorý ste uskutočnili, a vysvetliť svoj myšlienkový proces, ktorý za ním stál?

Uvediem jednoduchý príklad obchodu, ktorý som v predstihu zverejnil aj na našej webovej stránke FXstreet.cz, aby si ho každý mohol skontrolovať a uistiť sa, že nejde o účelový obchod z minulosti. Ide o moju breakout stratégiu (stratégia čistého spotu Ondreja Hartmana), ktorú pravidelne každý pondelok ráno zverejňujem vo svojom článku.

A tento týždeň menový pár EUR/USD na H1 grafe prelomil hornú vstupnú S/R zónu, čo spustilo dlhý nákupný obchod, ktorý veľmi rýchlo dosiahol svoj cieľ a bol uzavretý v zisku na Profit-Target. RRR tohto obchodu bolo 0,8:1. Pomer potenciálneho zisku k riziku bol väčší ako pomer k strate a navyše táto metóda dosahuje úspešnosť okolo 70 %. V súlade s pravidlami tejto stratégie sme teda uskutočnili úspešný obchod.

Základná myšlienka tejto obchodnej stratégie spočíva v tom, že trh má tendenciu veľmi rýchlo prejsť do ďalšej nasledujúcej S/R zóny po prelomení silnej vstupnej S/R zóny (podľa presne definovaných pravidiel), ak sa medzi týmito S/R zónami nachádza tzv. čistý Price Action spot, teda ak takémuto obchodu nebráni ani najmenšia prekážka. Takéto relatívne jednoduché obchody realizujem každý týždeň pred stovkami čitateľov, ktorí sledujú moje týždenné komentáre.

8. Ako sledujete a analyzujete svoje obchodné výsledky a aké metriky používate na vyhodnotenie svojej úspešnosti?

V prvom rade si vedieme veľmi dôkladnú štatistiku (obchodný denník) a vyhodnocujeme každú obchodnú stratégiu samostatne a s ohľadom na dané trhové podmienky, volatilitu a fázu trhu. Mimochodom, zisk rozhodne nie je v stratégii prvoradý.

Uvediem príklad: ak mám metódu, ktorá za rok zhodnotila účet o 100 %, ale počas roka vykazovala drawdown 50 %, a iná metóda dosiahla zhodnotenie „len” 20 %, ale s drawdownom 5 %, je pre mňa oveľa výhodnejšia druhá metóda, pretože ak by som teoreticky zvýšil objem pozícií na 5-násobok, dosiahol by som rovnaké zhodnotenie ako pri prvej metóde, ale s polovičným drawdownom. Takže počiatočné čísla nie sú všetko a treba sa pozrieť hlbšie. V obchodovaní nie je všetko zlato, čo sa blyští.

8. Ako sa vyrovnávate s emocionálnymi výkyvmi, ktoré obchodovanie prináša, a aké stratégie používate na udržanie disciplíny a sústredenia?

Za takmer 20 rokov obchodovania si myslím, že už nemám žiadne emocionálne výkyvy. Dnes ma viac rozruší, že nemôžem ísť napríklad na bicykel, ako neúspešný obchod (stop-loss) v hodnote státisícov korún. Takže emócie pri obchodovaní už nevnímam ani nepociťujem, ale neovplyvňujú moje výsledky, pretože ich mám plne pod kontrolou.

Hoci je pre mňa obchodovanie celoživotnou vášňou, je to v podstate každodenná rutina a nuda. Ak ste vodič kamiónu, po 20 rokoch na cestách vás tiež nič neprekvapí. Zažil som najmä finančnú krízu v roku 2008, takže odvtedy sú pre mňa trhy v podstate hračkou. Všetko je to o skúsenostiach.

9. Čo považujete za najväčšie výzvy a nástrahy, ktorým dnes obchodníci na trhoch čelia, a ako sa týmto výzvam prispôsobujete?

Rozdelil by som to do 2 skupín. Prvou skupinou sú začiatočníci, kde si úprimne myslím, že najväčšie výzvy a nástrahy, ktoré dnes majú, nespočívajú ani tak v samotnom trhu, ale skôr v prostredí, v ktorom sa nachádzajú. Vidím, že internet a sociálne siete sú plné nezmyselných informácií od pochybných influencerov, youtuberov a rádoby obchodníkov a/alebo podvodných brokerov.

Dnešný začiatočník posudzuje obchodníkov, od ktorých by sa mal učiť, podľa rádoby úspešných instagramových fotografií jednotlivcov s drahými autami, hodinkami a na plážach v Dubaji atď. Začiatočník, ktorý chce rýchlo zbohatnúť, tomu rýchlo podľahne. Avšak skutočnosť, že títo influenceri urobili v podnikaní minimum a nemajú žiadne skúsenosti, bohužiaľ neskôr pocíti na svojom účte, ak sa začiatočníci od takýchto jednotlivcov učia.

Namiesto sledovania instagramu radšej navštívte nejaké kvalitné semináre od skutočných a hlavne dlhoročných obchodníkov, ktorí majú za sebou skúsenosti a roky overených stratégií a výsledkov. Za základný kameň považujem kvalitné obchodné vzdelávanie (semináre, knihy, webináre atď.).

V druhej skupine pokročilých traderov, ktorí už čelia rôznym nástrahám, si myslím, že to majú určite jednoduchšie ako ja pred 20 rokmi, kedy bolo úplne iné prostredie, nebola možnosť sa od niekoho poriadne vzdelávať, kníh bolo minimum, trhy boli iné – divokejšie, poplatky brokerom boli oveľa vyššie. Dnes to majú obchodníci určite jednoduchšie.

Za najväčšie úskalia dnešných trhov považujem nestabilnú politickú situáciu, keď trhy už neovplyvňujú fundamentálne naplánované správy z makro kalendára, ale prichádzajú nečakané šoky – čierne labute (koronavírus, inflačná kríza, vojna na Ukrajine, energetická kríza, výsledky volieb a podobne), takže obchodník by dnes mal mať oveľa širší ekonomický, politický a geopolitický prehľad.

10. Dokážete identifikovať momenty, ktoré spôsobili, že ste začali chápať, ako by malo fungovať obchodovanie. Čo vás nasmerovalo tam, kde ste dnes?

Tých momentov bolo veľa. Ale kľúčové momenty AHA prišli, keď som si uvedomil, že naozaj nemusím robiť 30 obchodov denne a sedieť pred počítačom 12 hodín denne, aby som sa stal úspešným obchodníkom, ktorý dosiahne slušné zhodnotenie kapitálu. Obchodovanie by nemalo byť adrenalínové, malo by byť v podstate nudné a čím jednoduchšie je vaše obchodovanie, tým lepšie. Nebudete mať príliš optimalizovaný systém, ale metódu, ktorá sa prispôsobí trhu a trhovým podmienkam, pričom budete používať jednoduché pravidlá. V jednoduchosti je sila a genialita.

11. Ako si myslíte, že obchodník vie, že už rozumie obchodovaniu a môže ísť do toho naplno?

Ak je obchodník ziskový viac ako 12 až 18 mesiacov po sebe (ale nemusí byť ziskový každý mesiac), pochopil základy a môže uvažovať o postupnom zvyšovaní svojho kapitálu a obchodovaní na vyššej úrovni. Ak sa niekomu darí a obchoduje len 3 mesiace, môže to byť len začiatočnícke šťastie alebo len zachytil dobrý trend na určitom nástroji, ktorý samozrejme nemusí a nebude pokračovať.

Napríklad počas éry Covidu sa „objavilo” veľa nových obchodníkov, ktorým sa darilo, pretože v tom čase sa trhy vyvíjali len jedným smerom, takže všetci mali pocit, že všetko je jednoduché, ale potom prišiel obrat a ukázalo sa, kto mal len šťastie a kto je skutočný obchodník.

12. V súčasnosti pripravujete sériu videí s XTB o TOP 5 nástrojoch pre obchodníkov. Mohli by ste stručne opísať, čo by malo byť ich obsahom?

Počas piatich webinárov postupne ukážem svoje obchodné stratégie, naučím záujemcov všetky potrebné základy môjho obchodovania, a ak túžite stať sa ziskovým obchodníkom, určite by ste si nemali nechať ujsť túto príležitosť naučiť sa niečo nové.

13. Prečo by mali obchodníci čo najviac využívať tieto spoločné nástroje?

Sú to metódy, ktoré sú relatívne jednoduché a zároveň ich budete môcť okamžite začať používať v praxi. Bez dobrých informácií a vzdelania sa z vás obchodník nestane. Využite teda túto príležitosť.

14. Mali by ste na záver nejakú praktickú radu pre všetkých obchodníkov, ktorí ešte nie sú spokojní so svojimi výsledkami?

Ak ešte nie ste spokojní so svojimi výsledkami, tak buď ste ešte len na začiatku, kde sa výsledky nemusia dostaviť hneď, alebo ak obchodujete už nejaký čas a nedarí sa vám, robíte niečo zásadne zle. Netopte sa v tom sami. Nebojte sa využiť radu alebo osobnú konzultáciu profesionálneho obchodníka. Niekedy návšteva dobrého seminára, správne nasmerovanie alebo len jedno stretnutie s profesionálom môže dramaticky zmeniť vaše obchodovanie k lepšiemu.

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre