Čínsky zákaz iPhonov šokoval technologický sektor. Akcie Apple výrazne klesli

apple

Ako informuje denník WSJ, Čína nariadila vládnym úradníkom, aby nepoužívali telefóny Apple iPhone a iné zariadenia zahraničných značiek na prácu a nenosili ich do kancelárie. Jeden zo zdrojov pre agentúru Bloomberg uviedol, že Peking plánuje tento zákaz rozšíriť aj na štátne firmy a agentúry.

Analytici sa domnievajú, že ide o krok, ktorým chce Čína znížiť svoju závislosť od amerických technológií. Zákaz používať iPhone vládnymi úradníkmi môže byť odvetou za podobné kroky, ktoré urobili Spojené štáty proti čínskym technológiám.

Akcie Apple vo včerajšom obchodovaní stratili až 3,6 % na 182,91 USD a zaznamenali tak najväčší jednodňový pokles od začiatku augusta.

Čína je pre Apple najväčším medzinárodným trhom a práve smartfóny iPhone sa v krajne tešia veľkej obľube. Aj keď sú vzťahy medzi USA a Čínou narušené, spoločnosť Apple zostáva od tejto ázijskej krajiny výrazne závislá. Čína je nielen významným trhom pre jej produkty, ale tiež dôležitým partnerom pre výrobu zariadení.

Už minulý rok Peking nariadil ústredným vládnym agentúram a štátom podporovaným korporáciám, aby do dvoch rokov nahradili osobné počítače zahraničných značiek domácimi alternatívami.

Graf: Vývoj akcií Apple

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre