Trh s kryptomenami zápasí s úbytkom likvidity

kryptomeny

Za uplynulého jeden a pol roka drasticky klesol objem spotových krypto transakcií. Trh s kryptomenami sa snaží nájsť svoje miesto v súčasnom prostredí vysokých úrokových sadzieb. Likvidite trhu neprispieva ani skutočnosť, že tvorcovia trhu nemôžu obchodovať tak efektívne, ako tomu bolo pred zastavením aktivít Silvergate Bank a Signature Bank.

Posledných 18 mesiacov sa pre krypto nieslo v duchu jednej pohromy za druhou, vrátane krachu kryptoburzy FTX a stablecoinu Terra. Medzi menej „bombastické“, ale dôležité pohromy patrí aj prudký pokles spotových krypto objemov. „Od konca býčieho behu z roku 2021 sú spotové objemy na klesajúcej trajektórii, čím žmýkajú trhovú likviditu, komentuje situáciu kryptoodborník Saxo Bank Mads Eberhardt.

Objemy obchodov na popredných kryptoburzách Coinbase a Kraken, ktoré sú relevantné pre väčšinu sveta, ale najmä pre regióny Európy a Severnej Ameriky, sa za posledné dva a pol roka výrazne znížili. V máji tohto roku dosiahli tieto dve burzy najnižší kombinovaný objem obchodov na úrovni okolo 39 miliárd USD. Pre lepšie pochopenie, pred dvoma rokmi v rovnakom období, teda v máji 2021, bol celkový objem obchodov na Coinbase a Kraken až 369 miliárd USD.

Celkovo platí, že menší objem sa vo všeobecnosti rovná nižšej likvidite na trhu. Horšia likvidita znamená, že na trhu je prítomných menej účastníkov a tým pádom je na pohyb ceny dostačujúci aj menší objem transakcií, najmä ak sa obchoduje s väčšími objemami. Od začiatku tohto roka do polovice júna klesla hĺbka trhu Coinbase o štvrtinu, zatiaľ čo likvidita Krakenu sa podľa krypto dátovej platformy Kaiko mierne zlepšila.

Likvidita chýba vždy, keď ju trh najviac potrebuje

Na jednej strane tu máme nižšiu likviditu v kryptomenách, na druhej strane sme svedkami aj ďalšieho náhleho voľného poklesu likvidity na pozadí tejto kryptonákazy. To bol aj prípad, keď FTX a jej hedžový fond Alameda Research skolabovali, čím sa kombinovaná hĺbka trhu v rámci 2 % strednej ceny bitcoinu oproti USD, znížila o približne 40 %, hoci sa páry rýchlo zotavili. „V takejto situácii trh potrebuje likviditu viac ako kedykoľvek predtým. Náhly nedostatok likvidity v týchto prípadoch má na trh zničujúci vplyv, nakoľko podnecuje nadmernú volatilitu a neefektivitu trhu, ktorá je už aj bez toho v zmätku,“ vysvetlil M. Eberhardt.

Podľa odborníka Saxo Bank sme boli svedkami „nákazy“ aj v marci tohto roku, keď Silvergate Bank, Signature Bank a Silicon Valley Bank, ktoré sú spojené s kryptomenami, ukončili svoju činnosť. „Kryptotrh je odvtedy síce pokojný, ale nemalo by sa to opakovať. Ak by k takémuto prípadu opätovne došlo, účastníci trhu musia byť pripravení, že likvidita trhu môže okamžite spadnúť z útesu a konať podľa toho, pretože podobný pokles likvidity ako pri kolapse FTX nie je nepravdepodobný,“ varuje.

Toto môže reálne nastať, najmä vzhľadom na to, že trhové podmienky tvorcov trhu sú horšie ako boli koncom roka 2022. Chýbajú Silvergate a Signature, prostredníctvom ktorých by tvorcovia trhu mohli okamžite vkladať a vyberať USD a EUR na svoje výmenné účty, aby z nich mohli profitovať a udržať tak efektívny trh. V posledných mesiacoch sa síce objavili alternatívy k Silvergate a Signature, tie však nie sú ani zďaleka také populárne. „To znamená, že súčasná likvidita je v ešte väčšom ohrození,“ dodáva analytik Saxo Bank.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre