Apple čelí najdlhšiemu spomaleniu tržieb za posledné desaťročia

Americká spoločnosť Apple Inc. zaznamenala už tretí štvrťrok po sebe pokles tržieb a predpovedá, že podobný vývoj zaznamená v súčasnom kvartáli. Môže za to najmä pokles v celom odvetví, ktorý znížil dopyt po telefónoch, počítačoch a tabletoch.

Po tom, ako spoločnosť vykázala v treťom fiškálnom štvrťroku pokles tržieb o 1,4 %, finančný riaditeľ Luca Maestri na konferenčnom hovore uviedol, že výsledky spoločnosti Apple budú v tomto období podobné. Ako uvádza agentúra Bloomberg, ďalší pokles by predstavoval najdlhšiu sériu poklesov tržieb za posledných dvadsať rokov, čo je pre najhodnotnejšiu spoločnosť na svete prekvapujúce spomalenie.

„Prostredie je náročné,“ povedal Daniel Flax, hlavný analytik spoločnosti Neuberger Berman pre televíziu Bloomberg. Ako dodáva, spotrebitelia sú pod tlakom úrokových sadzieb a vyššej inflácie.

Celkové tržby Apple v treťom štvrťroku klesli o 1 % 81,8 miliardy USD, avšak tesne prekročili odhady Wall Street. Dopyt po iPhonoch bol slabší, než sa predpokladalo, čo zneistilo investorov, ktorí v after-markete poslali akcie nadol o viac ako 2 %.

Pokles zaznamenali aj tržby v segmente tabletov iPad a počítačov Mac. Pozitívom je viac než 8-percentný nárast tržieb z predaja služieb, kam patrí napr. streamovacia služba Apple TV.

Kvartálna správa prichádza len niekoľko týždňov pred predstavením nových produktov Apple, vrátane smartfónu iPhone 15 a jeho ďalších inteligentných hodiniek.

Graf: Vývoj akcií Apple

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre