Tvrdý úder pre Microsoft. Británia blokuje jeho zámer prevziať Activision Blizzard

Microsoft

Britský protimonopolný úrad (CMA) sa rozhodol zablokovať prevzatie firmy Activision Blizzard americkou softvérovou spoločnosťou Microsoft. Protimonopolný úrad uvádza, že dohoda vyvoláva obavy o hospodársku súťaž na rýchlo rastúcom trhu cloudových hier. Podľa CMA môže tento obchod oslabiť dôležitú súťaž medzi hernými konzolami Xbox od Microsoftu a PlayStation od spoločnosti Sony. Dohoda by zároveň mohla viesť k vyšším cenám či obmedzeniu inovácií.

Podpredseda a prezident Microsoftu Brad Smith vo svojom vyhlásení uviedol, že spoločnosť zostáva „plne odhodlaná tejto akvizícii a odvolá sa“. Odvolanie proti rozhodnutiu CMA podáva aj Activision Blizzard. Bobby Kotick, generálny riaditeľ tejto spoločnosti uviedol, že si je istý, že fakty sú na ich strane. „Táto dohoda je dobrá pre konkurenciu,“ uviedol Kotick.

Zámer prevziať vývojára hier Activision Blizzard, ktorý stojí za hrami ako Call of Duty a Candy Crush, oznámil Microsoft minulý rok v januári. Po dokončení transakcie v hodnote 68,7 miliardy dolárov by sa Microsoft stal treťou najväčšou hernou spoločnosťou na svete (podľa tržieb) za firmami Tencent a Sony. Aby dohoda prešla, musia ju schváliť regulačné orgány v Spojenom kráľovstve, Spojených štátoch a Európskej únii.

Zdroje: bbc.co.uk; cnbc.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre