Akcie Credit Suisse padli na rekordné dno. Najväčší investor vylúčil ďalšiu pomoc

Credit Suisse
Credit Suisse (Foto: Flickr)

Akcie švajčiarskej banky Credit Suisse v stredu dosiahli rekordné minimum, keď krátko pred zastavením obchodovania stratili viac ako 20 %. Saudská národná banka, ktorá je najväčším investorom v Credit Suisse  uviedla, že nemôže poskytnúť švajčiarskej banke väčšiu finančnú pomoc.

„Nemôžeme, pretože by sme prekročili podiel 10 %. Je to regulačný problém,“ povedal v stredu pre agentúru Reuters predseda Saudskej národnej banky Ammar Al Khudairy.

Saudskoarabský investor získal minulý rok takmer 10%-ný podiel po tom, ako sa zúčastnil na zvyšovaní kapitálu Credit Suisse a zaviazal sa investovať až 1,5 miliardy švajčiarskych frankov (1,5 miliardy USD).

Credit Suisse v utorok potvrdila, že jej audítor PwC odhalil „závažné nedostatky“ vo svojich kontrolách finančného výkazníctva. Banka to uviedla pri zverejnení výročnej správy. Tá mala byť zverejnená už minulý týždeň, no bola odložená po otázkach amerických regulačných úradov, ktoré sa týkali jej účtovných kníh.

Credit Suisse zaznamenala v štvrtom štvrťroku výbery klientov vo výške viac ako 110 miliárd švajčiarskych frankov, pretože ju naďalej sužovala séria škandálov a nedodržiavanie predpisov. V roku 2022 banka vykázala stratu až 7,34 miliardy dolárov, čo je najväčšia strata od finančnej krízy v roku 2008.

Negatívny sentiment vyplývajúci z problémov švajčiarskej banky zasiahol aj ostatné akcie európskych bánk, ktoré boli tento týždeň otrasené aj pádom americkej banky Silicon Valley Bank.

Graf: Vývoj akcií Credit Suisse

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre