Alternatíva voči kryptu? Británia uvažuje o digitálnej libre

britská libra

Britské ministerstvo financií a centrálna banka Bank of England diskutujú o zavedení tzv. digitálnej libry. Malo by ísť o alternatívu voči volatilným kryptomenám ako je bitcoin a ethereum.

Ministerstvo financií uvádza, že desať digitálnych libier bude mať vždy rovnakú hodnotu ako 10 libier v hotovosti. „Hotovosť bude ďalej existovať,“ povedal minister financií Jeremy Hunt vo vyhlásení pre tlač. Ako dodal, digitálnu libru bude vydávať a zabezpečovať Bank of England a mohlo by ísť o novú platobnú metódu, ktorá bude dôveryhodná a ľahko použiteľná.

Spotrebitelia aj firmy by mohli digitálnu libru používať na každodenné platby prostredníctvom čipovej karty alebo aplikácie v smartfóne.

Môže ísť o reakciu na plány krajín eurozóny, ktoré už skúmajú technológie na zavedenie digitálneho eura. To by malo byť prijaté najskôr v roku 2026.

Podľa toho, čo vo vyhlásení uviedlo britské ministerstvo, by sa projekt digitálnej libry príliš neodlišoval od projektu digitálneho eura. Ani jedna z týchto mien by nebola úplne anonymná, ale plánuje sa, že si zachová určitú úroveň súkromia a bude podliehať štandardným pravidlám ochrany osobných údajov.

Zdroje: bbc; handelsblatt

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre