Najväčší štátny investičný fond na svete vykázal rekordnú stratu

V minulom roku zaznamenal nórsky štátny investičný fond rekordnú stratu 1,64 bilióna nórskych korún (152 miliárd eur), čo je najviac od finančnej krízy v roku 2008. Touto stratou sa končí rekordná séria, ktorú fond ťahal v rokoch 2019 až 2021. V každom z týchto troch rokov dosiahol výnosy presahujúce 1 bilión nórskych korún.

Fond, ktorý patrí medzi najväčšie investičné fondy na svete, doplatil v roku 2022 na klesajúce trhy. „Trh ovplyvnila vojna v Európe, vysoká inflácia a rastúce úrokové sadzby. To negatívne ovplyvnilo akciový aj dlhopisový trh súčasne, čo je veľmi nezvyčajné,“ uviedol vo vyhlásení Nicolai Tangen, riaditeľ spoločnosti Norges Bank Investment Management, ktorá fond spravuje. Ako dodal, všetky akciové sektory skončili v strate, s výnimkou energetiky.

Akciové portfólio najviac zaťažili akcie technologického sektora, ktoré po býčej rally v rokoch 2020 – 2021 patrili medzi najvypredávanejšie. K najhorším investíciám fondu sa preto zaradili akcie Amazon, Meta, Tesla, Alphabet a Apple.

Fond ako celok sa napriek rekordnej strate nezmenšil, nakoľko zaznamenal obrovský rast príjmov z ropy a plynu. K tomu mu dopomohla vojna na Ukrajine a následné sankcie voči Rusku, v dôsledku čoho sa škandinávska krajina stala najväčším dodávateľom plynu do EÚ.

Fond, ktorý spravuje Norges Bank Investment Management, bol založený v 90. rokoch s cieľom investovať prebytočné príjmy nórskeho ropného a plynárenského sektora. Doteraz investoval do viac ako 9 300 spoločností v 70 krajinách sveta.

Ako informuje portál Statista, podľa spravovaných aktív je nórsky fond pod správou Norges Bank Investment Management od júna 2022 najväčším štátnym investičným fondom na svete. V správe má viac ako 1,3 bilióna dolárov. Za ním nasleduje čínsky štátny fond China Investment Corporation, ktorý má v správe cez 1,2 bilióna USD.

Graf: Najväčšie suverénne investičné fondy podľa objemu spravovaných aktív

Zdroj: statista.com
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre