Tesla ohlásila silný kvartál. Tržby dosiahli nový rekord

Tesla logo

Americký výrobca elektromobilov Tesla vo štvrtom štvrťroku dosiahol čistý zisk 3,69 miliardy dolárov, čo je medziročný nárast o 59 %. Zisk na akciu (EPS) dosiahol 1,19 USD, čo prekonalo odhady. Analytici v prieskume spoločnosti Refinitiv predpovedali EPS na úrovni 1,13 USD.

Tržby automobilky vzrástli o 37 % na rekordných 24,3 miliardy dolárov a prekonali tak odhad analytikov vo výške 24,03 mld. USD. Za vyššími tržbami stoja rekordné dodávky vozidiel, kedďže Tesla už predtým avizovala, že za celý rok dodala 405 278 vozidiel, čo je rekord.

Negatívom je pokles marží. Hrubé marže v automobilovom segmente predstavovali 25,9 percenta, čo je výrazný pokles z 27,4 % z minulého roka a z 27,9 % zaznamenaných v treťom štvrťroku. Je to dôsledok znižovania cien na americkom a čínskom trhu a taktiež dôsledok vyšších výrobných nákladov.

Generálny riaditeľ Elon Musk uviedol, že zníženie cien ohlásené koncom minulého a začiatkom tohto roka podnietilo dopyt po automobiloch a že objednávky teraz prevyšujú výrobu v pomere dva ku jednej.

Automobilka uvádza, že priemerná predajná cena Tesly sa medzi rokmi 2017 a 2022 znížila na polovicu a pravdepodobne bude naďalej klesať. Spsobené je to najmä vďaka lacnejším Modelom 3 a Y, ktoré teraz tvoria leví podiel na výrobe a dodávkach Tesly.

Akcie Tesla v aftermarkete vzrástli o 5 %.

Zdroj: cnn.com; cnbc.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre