Akcionári Tesly sa búria proti Muskovi. Ten im posiela nenápadný odkaz

Elon Musk
Elon Musk (Flickr: Thomas Hawk)

Akcionári Tesly sú z minuloročného prepadu akcií o 65 % doslova v rozpakoch. Najavo to dáva najmä miliardár a investor Leo KoGuan, ktorý ako tvrdí, je tretím najväčším retailovým akcionárom Tesly.

KoGuan v uplynulých týždňoch permanentne útočí na generálneho riaditeľa Tesly Elona Muska. Kedysi bol jeho verným fanúšikom, no dnes je jeho oponentom číslo 1. Ako KoGuan napísal na Twitteri, Musk podľa neho zabíja Teslu. „Keby som to vedel, neinvestoval by som do Tesly,“ napísal na sociálnej sieti investor, ktorý do amerického výrobcu elektromobilov investoval približne 3 miliardy dolárov.

Je zrejmé, že jeho hnev pramení z poklesu akcií Tesla o 65 %, v dôsledku čoho sa trhová hodnota automobilky znížila o viac ako 600 miliárd dolárov. Kým podľa Muska je to spôsobené makroekonomickými faktormi vrátane rýchleho zvyšovania úrokových sadzieb, KoGuan za to viní šéfa Tesly.

Vývoj akcií Tesla (nasdaq.com)

Podľa neho je problémom jeho akvizícia Twitteru za 44 miliárd dolárov. Viacerí akcionári Muskovi vyčítajú, že svoju pozornosť naplno zameral na túto sociálnu sieť a to práve na úkor Tesly. „Chceme Elona späť do Tesly, ale má novú zvodnú krásku menom Twitter,“ poznamenal na sociálnej siet KoGuan.

Ako píše TheStreet, zdá sa, že Musk posiela rozčarovaným akcionárom nenápadný odkaz. Kým pred časom reagoval na niektoré z kritických správ, v poslednej dobe bol ticho. Nepochybne je to spôsobené aj tým, že spoločnosť 25. januára zverejní výsledky za štvrtý štvrťrok 2022 a dovtedy manažéri nesmú diskutovať o faktoroch, ktoré by mohli ovplyvniť cenu akcií. Ako uvádza TheStreet, miliardár ale našiel jemný a nenápadný spôsob, ako reagovať na rastúcu kritiku. Šéf Tesly retweetol graf, ktorý znázorňuje, že zo všetkých veľkých automobiliek prítomných na americkom trhu sa podarilo zvýšiť predaj ľahkých úžitkových vozidiel iba Tesle a General Motors (rok 2022 vs. 2021). Musk k tomu nenapísal nič viac.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre