Frustrovaní akcionári: Trhová hodnota Tesly klesla o 640 miliárd USD

Tesla logo

Investori v automobilke Tesla by na rok 2022 najradšej zabudli. Kým na konci minulého roka dosahovala trhová hodnota tejto spoločnosti 1,13 bilióna dolárov, v súčasnosti je to 470 miliárd USD, čo znamená, že americká automobilka zmazala 640 miliárd USD svojej trhovej hodnoty. V súčasnosti sa akcie Tesla obchodujú za 150,23 USD, čo je v porovnaní so začiatkom tohto roka pokles o 62 %.

Dobrou otázkou je: čo sa vlastne stalo? Ako píše Thestreet, pre veľkú časť akcionárov je problémom samotný Elon Musk, riaditeľ Tesly. Akcionári k nemu mali nemalý obdiv a vedeli, že pokiaľ bude v spoločnosti prítomný a bude sa jej naplno venovať, ich investícia je v dobrých rukách. Tento rok sa ale stalo niečo, čo zmenilo ich pohľad. Musk sa rozhodol kúpiť sociálnu sieť Twitter, pričom od predloženia ponuky (22. apríl) sa sústredil len na tento projekt. Od 27. októbra, kedy Musk uzavrel dohodu o prevzatí Twitteru, akcie Tesly stratili 33 % hodnoty.

Zdá sa, že akcionári americkej automobilky prelomili mlčanie a dali Muskovi najavo svoju frustráciu. „Elon teraz vymazal 600 miliárd dolárov z majetku Tesly a stále nič z BOD Tesly. To je úplne neprijateľné,“ uviedol na sieti Twitter Ross Gerber, jeden z najhlasnejších akcionárov Tesly. (BOD je skratkou pre Board of Directors, čiže predstavenstvo spoločnosti).

Musk zareagoval na Gerberov status, pričom prepady na akciovom trhu pripísal politike americkej centrálnej banky (FED), ktorá chce vyššími sadzbami zastaviť rast inflácie. „Tesla funguje lepšie ako kedykoľvek predtým. Nekontrolujeme Federálny rezervný systém. To je skutočný problém,“ reagoval na Gerbera Musk.

Gerberg nie je sám, kto kritizuje Muska. Aj Leo KoGuan, tretí najväčší individuálny akcionár Tesly, dokonca žiada nového generálneho riaditeľa automobilky. „Elon opustil Teslu a Tesla nemá fungujúceho generálneho riaditeľa,“ napísal na Twitteri. Ako dodal, Tesla potrebuje a zaslúži si generálneho riaditeľa na plný úväzok.

Musk si pravdepodobne začína uvedomovať, že medzi akcionármi narastá vzbura. Zameranie Muskovej pozornosti na Twitter namiesto Tesly nie je jediným faktorom, ktorý drví akcie Tesly. Investori sa obávajú, že v dôsledku spomalenia ekonomiky sa zníži aj dopyt po elektrických autách a problémom sú aj vyššie náklady na pôžičky, ktoré odrádzajú kupujúcich.

Aby toho nebolo málo, Musk zverejnil ďalší predaj akcií Tesla. Ako vyplýva z nového oznámenia pre americkú Komisiu pre cenné papiere a burzy (SEC), ktorý bol zverejnený v stredu večer, Musk predal približne 22 miliónov akcií Tesla v hodnote 3,6 mld. dolárov. Za posledných 13 mesiacov už predal akcie v hodnote 39,3 miliardy dolárov (podľa výpočtov Dow Jones Market Data a MarketWatch).

Graf: Vývoj akcií Tesla (TSLA) od začiatku roka 2022

Viac informácií o burze a akciovom trhu nájdeš aj v našej sekcii obchodovanie na burze

Zdroje: thestreet.com; marketwatch.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre