Trhová hodnota Apple klesla pod 2 bilióny USD

apple

Akcie technologickej spoločnosti Apple (AAPL) v utorok klesli o 3,74 %, čím sa trhová kapitalizácia firmy dostala pod úroveň 2 bilióny dolárov. Prvýkrát túto hranicu pokorila v auguste 2020, čiže v čase, keď vplyvom pandémie Covid-19 vzrástol predaj počítačov a smartfónov. V januári minulého roka sa trhová kapitalizácia Apple nakrátko zvýšila nad 3 bilióny USD.

Aktuálna trhová hodnota Apple predstavuje 1,99 bilióna USD. Technologický gigant mal počas vianočného obdobia problémy s dodávkami svojho smartfónu iPhone 14 Pro, za čo mohli proticovidové opatrenia v jeho primárnej továrni v Číne. Investori sa obávajú aj rastúcich úrokových sadzieb a klesajúcej spotrebiteľskej dôvery, čo by mohlo poškodiť dopyt po produktoch s prémiovou cenovkou.

Portál Nikkei priniesol správu, že Apple informoval svojich dodávateľov, aby vyrábali menej komponentov pre produkty vrátane AirPodov, Apple Watch a MackBookov.

V roku 2022 akcie Apple zaostali za indexom S&P 500, ktorý klesol o viac ako 18 %. Cena akcií Apple sa v minulom roku znížila o takmer 27 %.

Graf: Vývoj akcií Apple (AAPL) za posledných 6 mesiacov

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre