Čaká nás dlhšie obdobie inflácie, zhodli sa odborníci na konferencii XTB

Hlavnými problémami investorov budú v budúcom roku vysoké úrokové sadzby a vysoká inflácia. Obdobie vysokej inflácie môže napriek snahám centrálnych bánk trvať dlhšie, a to z dôvodu rastúcich vládnych výdavkov. Zhodli sa na tom účastníci Online investičnej konferencie XTB, ktorá sa konala v sobotu 26. novembra. Zároveň však mnohí z nich uviedli, že z pohľadu investora sa netreba príliš obávať toho, či nastane hospodárska recesia. Správny investičný horizont by mal byť v skutočnosti dlhodobý a recesia prináša dobré príležitosti na nákup akcií.

Je recesia niečo, čoho sa treba obávať?

„Z pohľadu investora sa neoplatí príliš uvažovať o tom, či nastane recesia. Trhy môžu počas recesie stúpať a klesať a investor uvažuje v horizonte dlhšom ako šesť až 12 mesiacov. A najlepšie nákupy sa robia počas recesie, takže recesie by sa investor nemal báť,“ povedal Daniel Gladiš, zakladateľ fondu Vltava. Dodal, že pravidelné a nápravné recesie sú prospešné.

„Nie je potrebné riešiť recesie, horizont má byť dlhodobý a čas je náš priateľ,“ povedal Jaroslav Brychta, externý poradca XTB. Upozornil, že najväčším problémom v nadchádzajúcich mesiacoch bude, ako sa ekonomiky vysporiadajú s vysokými sadzbami. „Otázkou je, ako vysoko sa môžu sadzby dostať a ako dlho ich udržať. Dúfame, že pristátie bude hladké a že ho centrálne banky zvládnu. Čím dlhšie však zostaneme na vysokých sadzbách, tým väčší tlak bude na trhu,“ povedal.

Čo sa stane s infláciou v nasledujúcich mesiacoch?

V súvislosti s infláciou Gladiš upozornil, že inflácia nebude klesať tak rýchlo, ako by si centrálne banky želali. „Napríklad v prípade Českej národnej banky bude jednoduchšie znížiť infláciu z 18 na osem percent ako neskôr z ôsmich na štyri percentá,“ odhadol. „Čaká nás obdobie nadpriemerne vysokej inflácie a záporných reálnych úrokových sadzieb,“ dodal.

Hoci finančné trhy už rok v podstate klesajú, Gladish tvrdí, že sa nič zvláštne nedeje. „Najväčšie napätie je na trhu s dlhopismi a práve v tých technologických akciách, ale inak môžete investovať dobre,“ uzavrel.

David Monoszon, zakladateľ analytickej služby MarkeTimers.com, poukázal na to, že vysokú infláciu na trhoch v minulosti sprevádzala vysoká volatilita a trendy bývajú krátkodobé. „V takýchto prípadoch je stratégia kúpiť a držať veľmi frustrujúca,“ povedal.

Čo sa oplatí sledovať a aké tituly sú obľúbené?

Podľa hlavnej analytičky spoločnosti Cyrrus Anny Píchovej sektory, ktoré sa v súčasnom prostredí oplatí sledovať alebo priamo pridať do portfólia, vždy profitujú zo začiatku nového hospodárskeho cyklu po recesii. Medzi takéto sektory patria financie, spotrebný tovar, priemysel a energetika, uviedla. „Toto sú odvetvia, ktoré by sme mali hľadať,“ povedala. Na druhej strane by sa investori mali mať na pozore napríklad pred spoločnosťami závislými od cien komodít. „V prípade tvrdého pristátia a oslabenia globálneho dopytu je pravdepodobný pokles cien komodít,“ varovala.

SP500 a ČEZ sú hlavnými ťahúňmi?

Obchodný riaditeľ XTB Vladimír Holovka uviedol, že investovanie do indexového ETF S&P500 sa v minulom roku stalo populárnym. „A najlepším nástrojom medzi českými a slovenskými investormi bol ČEZ. Pri investovaní zvíťazil o niekoľko konských dĺžok,“ povedal.

Podľa Michala Stupavského, investičného stratéga spoločnosti Conseq, je výhľad globálnych akcií mierne negatívny. Dôvodom je podľa neho vysoká inflácia, riziko stagflácie, masívne sprísňovanie menovej politiky alebo pretrvávajúce vysoké odhady príjmov analytikov na roky 2023 a 2024.

Pasívne investovanie?

Medzi ďalšími rečníkmi na konferencii bol napríklad spolumajiteľ spoločnosti Finlord Boris Tomčiak, ktorý hovoril o pasívnom investovaní a budovaní bohatstva investorov. Štěpán Pírko, riaditeľ fondu kvalifikovaných investorov Bohemian Empire, predstavil záujemcom obchodovanie podľa algoritmických systémov.

Zhrnutie

Okrem vyššie uvedeného bolo na konferencii prezentovaných mnoho ďalších zaujímavých informácií. V troch panelových diskusiách a siedmich prednáškach diskutovalo a prezentovalo celkovo 13 rečníkov.  Ak sa chcete dozvedieť viac, kompletný záznam konferencie XTB je k dispozícii na webovej stránke XTB. Pre nových klientov sme pripravili aj bonusové materiály zamerané na sezónnosť obchodovania s akciami, shortovanie akcií a e-knihu o dividendových tituloch.

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre