Týždenný prehľad: Musk poslal Twitteru ďalší list, inflácia na novom maxime

Twitter (Flickr)

1. Miliardár Elon Musk poslal internetovej spoločnosti Twitter ďalší list, v ktorom uviedol nové argumenty pre zrušenie dohody o prevzatí firmy za 44 miliárd dolárov. Musk sa najnovšie opiera o tvrdenia bývalého šéfa bezpečnosti Twitteru P. Zatka. Ten hovorí, že firma uprednostňuje rast počtu užívateľov pred obmedzovaním spamu a poskytuje nepravdivé informácie o tom, že má solídny bezpečnostný plán.

2. Rusko zvažuje, že v tomto roku nakúpi čínsku menu jüan a meny ďalších krajín považovaných za spriatelené v objeme 70 miliárd USD, čím chce spomaliť rast kurzu rubľa.

3. Miera nezamestnanosti v Európskej únii v júli oproti júnu klesla zo 6,1 % na 6 %. V eurozóne nezamestnanosť klesla zo 6,7 % na 6,6 %.

4. Taliansky ropný a plynárenský gigant Eni čelil kybernetickému útoku. Firma o tom informovala v stredu. Spoločnosť dodala, že dôsledky útoku sa zdajú byť iba malé.

5. Na základe predbežnej dohody Medzinárodný menový fond (MMF) poskytne Srí Lanke pôžičku vo výške 2,9 miliardy dolárov. Srí Lanka zápasí s najhoršou ekonomickou krízou od získania nezávislosti v roku 1948.

6. Maďarská centrálna banka zvýšila základnú úrokovú sadzbu o percentuálny bod na 11,75 %. Tento krok bol v súlade očakávaniami analytikov.

7. Investičná banka Goldman Sachs varuje, že miera inflácie v Británii by na budúci rok mohla presiahnuť 22 percent. Podľa banky by sa tak stalo v situácii, ak by ceny plynu zostali na vysokých úrovniach.

8. Produkcia automobilky Toyota v júli medziročne klesla o 8,6 %. Výrobu negatívne ovplyvnil nedostatok čipov, nepriaznivé počasie či nové ohniská ochorenia Covid-19.

9. Inflácia v eurozóne dosiahla ďalší rekord. Medziročný rast spotrebiteľských cien v auguste zrýchlil na 9,1 percenta z júlových 8,9 %. Za vysokou infláciou stojí najmä pretrvávajúci rast cien energií.

10. NFP report: Ekonomika USA v auguste vytvorila 315-tisíc pracovných miest, čo je v súlade s očakávaniami. Miera nezamestnanosti sa zvýšila z júlových 3,5 percenta na 3,7 %.

11. Cena kryptomeny bitcoin za posledných 7 dní klesla o 6 % a aktuálne sa obchoduje na úrovni 20 380 USD. Analytici poukazujú na sprísnenú menovú politiku a rast sadzieb v USA, čo neprospieva rizikovým aktívam.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre