Týždenný prehľad: Boris Johnson končí, MMF predpovedá globálnu recesiu

Boris Johnson
Boris Johnson (Foto: Flickr)

1. Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok oznámil, že rezignuje na funkciu predsedu konzervatívcov a na funkciu predsedu vlády. Johnson odstupuje po tom, ako z jeho kabinetu odišlo viacero ministrov.

2. Dôvera investorov v ekonomiku eurozóny klesla na najnižšiu úroveň od novembra 2020. Index Sentix v júli klesol na mínus 26,4 bodu, v júni dosahoval hodnotu mínus 15,8 bodu.

3. Austrálska centrálna banka (RBA) na utorkovom zasadnutí zvýšila základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu na 1,35 %.

4. Inflácia vo Švajčiarsku v júni dosiahla 3,4 %, čo je 29-ročné maximum. Cieľom švajčiarskej centrálnej banky je držať infláciu do úrovne 2 %.

5. Miera inflácie v Turecku v júni vystúpila na 78,62 % z májových 73,5 %. Za rekordnou infláciou stojí prudký rast cien komodít, vojenská invázia na Ukrajine a taktiež pokles tureckej líry.

6. Poľská centrálna banka vo štvrtok zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu na 6,5 ​​%. Podobne ako iné centrálny banky reaguje na vysokú infláciu.

7. Medzinárodný menový fond (MMF) uvádza, že vzhľadom na zvýšené riziká môže globálna ekonomika v roku 2023 spadnúť do recesie. Ako uviedla šéfka MMF, „nachádzame sa vo veľmi nepokojných vodách.“.

8. Kurz eura voči doláru oslabil na najnižšiu úroveň za takmer 20 rokov. Menový pár sa priblížil k parite a aktuálne sa obchoduje za 1,01624 USD /EUR.

9. Záťažový test Európskej centrálnej banky (ECB) ukázal, že väčšina bánk v eurozóne nemá vo svojich úverových modeloch zahrnuté klimatické riziko.

10. Ako vyplýva z prognózy, ktorú zverejnila Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA), vysoké ceny a taktiež obavy o dodávky v dôsledku vojny na Ukrajine, spomalia v nasledujúcich rokoch rast dopytu po zemnom plyne.

11. Bývalý japonský premiér Šinzó Abe v piatok podľahol strelným zraneniam, ktoré utrpel počas prejavu v rámci predvolebnej kampane. Abe bol najdlhšie slúžiacim premiérom v histórii svojej krajiny

12. NFP report: Ekonomika USA v júni vytvorila celkom 372-tisíc nových pracovných miest, čo výrazne prekonalo očakávania trhu na úrovni 250 000 pracovných miest.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre