Inflácia je jed. Riziko recesie rastie, hovorí riaditeľ Deutsche Bank

priemysel

Európa a USA čelia vysokej pravdepodobnosti recesie, keďže v boji proti inflácii sú centrálne banky nútené agresívne sprísňovať menovú politiku, tvrdí generálny riaditeľ Deutsche Bank Christian Sewing.

Inflácia v eurozóne v máji dosiahla rekordné maximum 8,1 % a Európska centrálna banka (ECB) na svojom poslednom zasadnutí potvrdila zámer ďalej zvyšovať sadzby.

Ekonómovia aj vedúci predstavitelia centrálnych bánk uznávajú, že súčasné agresívne sprísnenie menovej politiky môže viesť k riziku ekonomickej recesie.

„Jedna vec je jasná: ak dôjde k náhlemu zastaveniu dodávok ruského plynu, pravdepodobnosť, že recesia príde skôr, je samozrejme oveľa vyššia. Niet o tom pochýb,“ uviedol Sewing v exkluzívnom rozhovore pre CNBC.

Ako tvrdí, celkovo máme náročnú situáciu, takže pravdepodobnosť recesie v Nemecku alebo v Európe v roku 2023, prípadne o rok neskôr, je vyššia, než bola v predošlých rokoch.

Podľa Sewinga to nie je iba dôsledok hrozivej vojny, ale aj vysokej inflácie. „Povedal by som, že inflácia je niečo, čo ma najviac znepokojuje, a preto si myslím, že signál, ktorý sme dostali od centrálnych bánk, či už Fedu, ale teraz aj od ECB, je správny signál,“ hovorí riaditeľ Deutsche Bank. Ako dodal, musíme bojovať s infláciou, pretože inflácia je nakoniec najväčším jedom pre ekonomiku.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre