Týždenný prehľad: Prepad na trhu kryptomien, centrálne banky zarmútili akciové trhy

bitcoin

1. Trh s kryptomenami sa otriasa v základoch. Bitcoin za posledných 7 dní odpísal až 30 % svojej hodnoty a aktuálne sa obchoduje na úrovni 20.400 USD. Cena druhej najväčšej virtuálnej meny Ethereum sa za posledných sedem dní prepadla o 37 % na 1075 USD. Hodnota celého kryptotrhu klesla pod bilión dolárov.

2. Nemecký index ekonomickej nálady ZEW v júni vzrástol na -28 bodov z májových -34,3 bodu, čo znamená rast dôvery investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku.

3. Inflácia v Nemecku bola v máji vyššia, keď vzrástla z aprílových 7,4 % na 7,9 %. Pod medziročný rast spotrebiteľských cien sa podpísali najmä vyššie ceny energií.

4. Švajčiarska centrálna banka vo štvrtok zvýšila svoju hlavnú úrokovú sadzbu z doterajších mínus 0,75 % na mínus 0,25 %. Ide o prvé zvýšenie sadzieb zo strany tamojšej centrálnej banky za posledných 15 rokov.

5. Fed pritvrdzuje. Americká centrálna banka v stredu zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o 0,75 percentuálneho bodu do pásma 1,50 až 1,75 %. Centrálna banka USA tým zareagovala na inflačné údaje z minulého týždňa, podľa ktorých inflácia v USA dosiahla rekordné 40-ročné maximum.

6. Sadzby zvýšila aj britská centrálna banka Bank of England. Tá v súlade s očakávaniami zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu o 0,25 percentuálneho bodu na 1,25 %.

7. Predseda Federálneho rezervného systému Jerome Powell v stredu uviedol, že centrálna banka by mohla zvýšiť úrokové sadzby o podobnú hodnotu (0,75 percentuálneho bodu) aj na nasledujúcom zasadnutí v júli.

8. Európska centrálna banka (ECB) nečakane zvolala mimoriadne zasadnutie Rady guvernérov, ktoré sa bude konať v Miláne. ECB chce na mimoriadnom zasadnutí prerokovať najmä výpredaj na dlhopisovom trhu.

9. Svetové akcie smerujú k najhoršiemu týždňu od marca 2020, kedy svet začala sužovať pandémia Covid-19. Investori reagujú na prísnejšiu politiku centrálnych bánk, ktoré v snahe skrotiť infláciu zvyšujú úrokové sadzby a ukončujú svoje nákupy. Koniec lacnej likvidity nie je pre akciových investorov dobrou správou.

10. Známa kryptomenová burza Coinbase informovala, že plánuje prepustiť 18 % zamestnancov. Ide o súčasť reštrukturalizácie spoločnosti s cieľom zvládať prevádzkové výdavky.

12. Miliardová pokuta pre McDonald’s. Americká spoločnosť musí vo Francúzsku zaplatiť pokutu vo výške 1,25 miliardy eur, aby sa vyhla trestnému stíhaniu za daňové úniky v rokoch 2009 – 2020. Vyplýva to z dohody, ktorú zverejnil súd v Paríži.

13. Miera inflácie sa v eurozóne a taktiež v EÚ sa opäť zvýšila. Medziročný rast cien v eurozóne v máji zrýchlil z aprílových 7,4 % na 8,1 %. V celej Európskej únii sa inflácia zvýšila z 8,1 % na 8,8 %. Dôvodom vyššej inflácie je najmä rast cien energií.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre