Týždenný prehľad: Otrasené akcie, megaobchod v hernom priemysle

Modern City Company Microsoft Building

1. Americký softvérový obor Microsoft kupuje vývojára hier a vydavateľa interaktívneho zábavného obsahu Activision Blizzard, pod ktorý spadajú značky ako Call of Duty, Warcraft alebo Candy Crush. Kontrakt dosahuje hodnotu 68,7 mld. dolárov a ide o najväčší obchod v histórii herného priemyslu.

2. Rast čínskej ekonomiky minulý rok dosiahol 8,1%, čo je najviac za posledných 10 rokov. Analytici počítali s rastom na úrovni 8%.

3. Geopolitické riziká vyhnali cenu ropy späť nahor. Cena ropy Brent tento týždeň siahla na 7-ročné maximum. V závere týždňa ale ceny čierneho zlata strácajú, za čo môže nečakaný rast zásob v USA.

4. Britská inflácia na 30-ročnom maxime. Medziročný rast spotrebiteľských cien v Británii v decembri zrýchlil na 5,4 % z novembrových 5,1 percenta. Znamená to, že inflácia je na najvyššej úrovni od roku 1992.

5. Ruská centrálna banka vo štvrtok navrhla zákaz používania a ťažby kryptomien na ruskom území s odvolaním sa na ohrozenie finančnej stability, blahobytu občanov a suverenity svojej menovej politiky.

6. Belgická farmaceutická spoločnosť UCB sa dohodla na kúpe amerického výrobcu liekov Zogenix za 1,9 mld. dolárov. Za akciu firmy Zogenix UCB zaplatí 26 USD, čo predstavuje prémiu 66 %.

7. Šéfka ECB Christine Lagardeová vo štvrtok uviedla, že inflácia v eurozóne sa v tomto roku bude postupne znižovať. Podľa nej totiž poľavia hlavné dôvody, ktoré viedli k rastu inflácie, a to rast cien energií či problémy v dodávateľských reťazcoch.

8. Cena najznámejšej kryptomeny bitcoin dnes klesla pod úroveň 39 000 USD a pod tlakom sú aj ostatné virtuálne meny. Čítaj viac tu.

9. Akcie spoločnosti Netflix sa po ohlásení výsledkov za štvrtý kvartál 2021 prepadli o 20%. Aj keď ohlásené tržby a zisk nesklamali, investorov vyplašil odhad pomalého rastu nových predplatiteľov v tomto kvartáli.

10. Výbor Senátu USA schválil protimonopolný zákon proti technologickým gigantom ako sú Apple, Amazon, Meta Platforms alebo Alphabet. Menší konkurenti sa totiž sťažujú, že tieto veľké korporácie používajú nekalé obchodné praktiky, aby si udržali dominantné postavenie.

11. Miera inflácie v eurozóne v decembri vzrástla na rekordných 5 %. V celej Európskej únii inflácia dosiahla 5,3 %.

12. Akciové trhy nezažívajú najlepšie dni. Vo štvrtok americké akcie výrazne strácali a širší benchmark S&P 500 odpísal viac ako 1%. Dnes na americké akcie nadviazal aj európsky trh. Nemecký akciový index DAX 30 stratil 1,94 %, francúzsky CAC 40 klesol o 1,75 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre