Prieskum: Čoho sa v roku 2022 investori obávajú najviac?

burza nyse

Ako vyplýva z nového prieskumu medzi investormi CNBC Delivering Alpha, investori veria, že v roku 2022 zostáva hlavnou prekážkou pre trhy inflácia. Do prieskumu bolo zapojených približne 400 hlavných investičných riaditeľov, akciových stratégov, portfóliových manažérov a prispievateľov portálu CNBC.

Viac ako polovica respondentov uviedla, že ich najväčšou obavou pre rok 2022 je inflácia. 30% respondentov sa obáva zvyšovania sadzieb zo strany FEDu a 17% investorov má strach z ekonomických dopadov koronavírusu.

Inflácia vo viacerých krajinách dosahuje najvyššie úrovne za posledné desaťročia. V USA inflácia v novembri dosiahla 6,8%, čo je najrýchlejšie tempo rastu cien od roku 1982.

Americká centrálna banka (FED) naznačila, že v reakcii na rastúcu infláciu podnikne agresívne kroky vrátane urýchlenia znižovania mesačných nákupov dlhopisov . Predstavitelia Fedu tiež vidia až tri zvýšenia sadzieb v budúcom roku.

„Sú tu vážne protivetry, ktorých sa treba obávať,” uviedol Brad McMillan, investičný riaditeľ spoločnosti Commonwealth Financial Network. „Inflácia je na najvyššej úrovni za posledné desaťročia. Problémy s dodávateľským reťazcom sa zdajú byť neriešiteľné. Ak sa tieto problémy budú stále zhoršovať, môžu ohroziť hospodárske zotavenie.”

Akciový benchmark S&P 500 v tomto roku posilnil o viac ako 27%. Ako sa mu podľa oslovených investorov bude dariť v roku 2022? Viac ako 50 % respondentov prieskumu očakáva, že akciový index S&P 500 v roku 2022 vzrastie o menej ako 10 %. Takmer 18 % si myslí, že rok 2022 prinesie ďalší dvojciferný rast tohto benchmarku, zatiaľ čo 10 % vidí vyrovnanú líniu akcií.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre