Týždenný prehľad: Pokuta pre Amazon, nové eurobankovky, odchod Muska?

eurobankovky

1. Budeme mať nové eurobankovky. Európska centrálna banka (ECB) vo svojej tlačovej správe uviedla, že chce mať novú podobu eurobankoviek, pričom rozhodnutie prijme do roku 2024. Pred prijatím zmeny si ECB vyžiada aj názor verejnosti.

2. Ekonomika Európskej únie v treťom kvartáli vzrástla v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom o 2,1 %. V eurozóne ekonomika rástla tempom 2,2 percenta. Tempo rastu v oboch regiónoch zostalo rovnaké ako v druhom štvrťroku.

3. Čínsky realitný gigant China Evergrande Group je opäť na pokraji platobnej neschopnosti. Očakáva sa, že do riešenia situácie sa priamo zapojí štát a že firmu čaká riadená reštrukturalizácia dlhu.

4. Šéf americkej automobilky Tesla Elon Musk zvažuje, že sa vzdá svojej pozície a stane sa influencerom. Napísal to dnes na sociálnej sieti Twitter. Musk už v minulosti niekoľko krát zopakoval, že ľudia by nemali pracovať tak veľa, ako on.

5. Japonská ekonomika v treťom štvrťroku klesla v celoročnom prepočte o 3,6 %, predbežný údaj počítal s poklesom o 3 percentá. Rýchlejší pokles hrubého domáceho produktu (HDP) bol spôsobený predovšetkým výrazným prepadom súkromnej spotreby.

6. Spoločnosť Amazon Amazon dostala v Taliansku pokutu 1,13 miliardy eur za zneužitie dominantného postavenia na trhu. Podľa talianskych úradov firma spojila využívanie svojej logistickej siete s prístupom do prednostných programov, ako je napríklad Amazon Prime, ktoré na platforme zaručujú väčšiu viditeľnosť tovaru.

7. Čína už druhýkrát v tomto roku zvyšuje požiadavky na devízové ​​rezervy bánk. Čínska centrálna banka vo štvrtok oznámila, že s účinnosťou od 15. decembra zvýši pomer povinných devízových rezerv pre finančné inštitúcie o 200 bázických bodov (bps).

8. Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok uviedol, že Európska únia musí prehodnotiť svoj rozpočtový rámec a zmeniť svoje pravidlá ohľadom deficitov, čo by pomohlo podporiť postpandemické investície a hospodársky rast.

9. Hlavná ekonómka Medzinárodného menového fondu (MMF) Gita Gopinathová uviedla, že kvôli nákazlivejšej variante koronavírusu, ako omikron, by pandémia mohla spôsobiť svetovému hospodárstvu oveľa výraznejšie straty, než sa doteraz odhadovalo.

10. Cena ropy tento týždeň rastie, čím reaguje na zmiernenie obáv, že nový variant koronavírusu omikron negatívne ovplyvní globálnu ekonomiku a následný dopyt po palivách. WTI dnes získava takmer 1% na 71,59 USD/barel.

11. Dnes sa začalo obchodovať s akciami spoločnosti Daimler Truck AG, ktorá je výrobcom nákladných automobilov a autobusov. Zavŕšil sa tým proces oddelenia tejto divízie od skupiny Daimler AG, ktorá sa teraz premenuje na Mercedes-Benz AG.

12. Inflácia v USA na 39-ročnom maxime. Spotrebiteľské ceny v USA v novembri medzimesačne vzrástli o 0,8 %, Spotrebiteľská inflácia dosiahla medziročne 6,8 %, čo je v súlade s odhadmi. Ide o najvyššiu úroveň inflácie v USA za posledných 39 rokov. Jadrová inflácia rástla medziročne o 4,9 % (odhad 4,9 %).

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre