Plyn a uhlie dosahujú cenovú úroveň, ktorá už ničí dopyt a rast

Globálna energetická kríza naberá na obrátkach. Potom ako čínska vláda vydala minulý týždeň príkaz nakupovať „bez ohľadu na cenu“, európska referenčná hodnota plynu (cena holandského plynu TTF) vzrástla o viac ako 80% na 155 EUR za MWh. To je približne osemkrát viac ako priemer za posledných päť rokov. Neskôr síce došlo k prudkej korekcii na úroveň okolo 115 EUR, tá však stále odráža neľahkú situáciu a paniku na trhu. 

Nízke zásoby väčšiny palív na celom svete a obmedzený čas na doplnenie zásob pred vrcholom dopytu spôsobujú, že spotrebitelia na celom svete sú už teraz vystavení kríze v takej miere, ako keby sme tu mali výrazne chladnejšiu zimu ako obvykle. „Plyn a uhlie sa obchodujú na úrovniach deštruktívnych pre dopyt a tento trend bude pokračovať,“ hovorí Ole Hansen, hlavný komoditný analytik Saxo Bank. To má zároveň dopad aj na ceny ropy (cena ropy Brent sa vyšplhala na úroveň 80 USD/bbl po prvý krát za posledné 3 roky). 

Rally, ktoré sa začalo v Európe pred niekoľkými mesiacmi, sa počas posledných mesiacov šíri ako lesný požiar do celého sveta. Kombinácia nedostatočných dodávok plynu a nižšej výroby elektriny zo slnečnej a veternej energie núti výrobcov nakupovať uhlie s cieľom udržať elektrické siete v prevádzke. To všetko v dobe, keď už boli kvôli zelenej transformácii odstavené viaceré konvenčné zdroje výroby s plynom v úlohe back-upu. Celá táto situácia ťahá hore aj ceny uhlia, ku ktorému sa výrobcovia vracajú. Cena uhlia dodaného v Rotterdame sa tiež vyšplhala na niekoľkoročné maximum (až k 182 dolárov za tonu).

Obavy z nedostatku energií v nadchádzajúcej zime sa ďalej zvýšili po tom, ako čínsky vicepremiér Han Zeng minulý týždeň nariadil najvyšším predstaviteľom štátnych energetických spoločností v krajine, aby zaistili dodávky za každú cenu. Nadmerné fiškálne a monetárne stimuly vo svete viedli k nárastu dopytu po spotrebnom tovare, pričom mnohé sa vyrábajú práve v Číne. Výsledkom sú rastúce ceny dopravy, narušenie dodávateľského reťazca a skokovitý nárast čínskeho dopytu po elektrickej energii. 

Podľa hlavného komoditného experta Saxo Bank k zmierneniu súčasnej situácie môže prispieť niekoľko faktorov:

  • Miernejšia zima
  • Vysoké ceny, ktoré si vynútia zníženie dopytu, najmä od energeticky náročnej výroby
  • Gazprom, ktorý ku koncu mesiaca doplní domáce skladovacie kapacity, čím sa mu uvoľnia kapacity pre Európu
  • Plynovod Nord Stream 2, ktorý môže získať súhlas na prepravu plynu priamo do Nemecka
  • Tvorcovia politiky EÚ, ktorý môžu zaviesť dočasné opatrenia s cieľom znížiť ceny emisných povoleniek. 

Európska únia už v avizovala, že zváži návrhy na prepracovanie svojho energetického regulačného rámca.  Verí však, že napriek tomu udrží svoje plány na riešenie klimatickej krízy.

Ole Hansen, komoditný analytik Saxo Bank

xtb
Komoditný analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre