Akciové trhy v posledných mesiacoch? Horská dráha neistoty, ktorá stále stúpa

Akciové trhy sa v minulom roku tešili obrovskému záujmu verejnosti a tento trend sa plynulo preniesol aj do roku 2021. Nie je prekvapením, že médiá venovali akciovým trhom väčšiu pozornosť už pred pandémiou koronavírusu, najmä v spojení so silnými príbehmi (napr. Tesla a osobnosť Elona Muska). Následky korona krízy z marca minulého roka potom predstavovali pomyselné prilievanie benzínu do ohňa. Netreba dodávať, že to nebol len kanister benzínu, ale celý sud!

Index 500 najväčších spoločností v USA (S&P 500) klesol za jeden mesiac o viac ako 30 %, ale od minima z 23. marca 2020 sa mu už podarilo vzrásť o takmer 100 %. Bezprecedentné zásahy fiškálnej a menovej politiky spolu s očkovaním dodali akciovému trhu istotu a trhy spokojne ďalej rastú na nové maximá. 

Nesmieme zabúdať na nevídaný nápor takzvaných redditových investorov, ktorí tento rok vzali vybrané tituly útokom. Preto sa pustili do boja proti veľkým inštitúciám (hedžovým fondom), ktoré vo veľkom shortovali niektoré akcie. Medzi najznámejšie spoločnosti, ktorých akcie sa dostali do hľadáčika investorov redditovej skupiny wallstreetbets patria GameStop ($GME) a AMC Entertainment ($AMC).

Stalo sa toho veľa a nikto by vám nevyčítal, keby ste stratili prehľad o trhoch. V časoch, keď skutočné fundamenty a finančné aspekty nemajú taký vplyv ako kult osobnosti, umelé zásahy centrálnych bankárov alebo redditová mánia, je aj pre skúsených investorov veľmi ťažké zorientovať sa a urobiť správne rozhodnutie.

Nech sa však na trhoch deje čokoľvek, základom úspechu je správna príprava. Trhy môžu zostať iracionálne dlhšie ako my solventní a úlohou investora aj obchodníka je prispôsobiť sa podmienkam na trhu. Pred neistou situáciou sa netreba skrývať mohli by sme prísť o zaujímavé príležitosti. Nie je ani žiaduce bojovať s neistou situáciou a snažiť sa o husárske kúsky – zbytočne sa vystavujeme riziku možnej vyššej straty.

Najlepšie, čo môže inteligentný investor alebo obchodník urobiť, je mať dobrý plán a dokonalú prípravu pochopiť, čo sa deje, a vedieť prispôsobiť svoje kroky aktuálnemu dianiu. Znie to jednoducho, ale som si istý, že každý si hneď uvedomí, že to nie je také jednoduché a že to asi nikto nedokáže vyriešiť na mieste. Preto sme spolu s burzovými expertmi pripravili e-book vo formáte PDF s názvom Investičné akcie v praxi, ku ktorej sú pripojené aj dve sprievodné videá. 

Všetko si môžete stiahnuť zadarmo – stačí vyplniť jednoduchý formulár TU.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre