Prečo tretia najväčšia kryptomena sveta znepokojuje ekonómov?

kryptomeny

Virtuálna mena Tether je podľa trhovej kapitalizácie treťou najväčšou kryptomenou na svete. Avšak niektorých ekonómov, vrátane úradníkov Federálneho rezervného systému USA, táto kryptomena znepokojuje.

Minulý mesiac prezident bostonského Fedu Eric Rosengren vyvolal nad Tetherom rozruch, keď ho označil ho za potenciálne riziko finančnej stability. Niektorí investori sa medzitým domnievajú, že strata dôvery v Tether môže byť „čiernou labuťou“, čiže nepredvídateľnou udalosťou, ktorá by vážne zasiahla trh.

Tether je takzvaný stablecoin, čo sú digitálne meny viazané na aktíva z reálneho sveta – pri tejto kryptomene je to americký dolár. Vďaka tomu si chcú stablecoiny udržať stabilnú hodnotu, keďže ako je známe, väčšina kryptomien je mimoriadne volatilná a ich hodnota sa často mení. Stačí sa pozrieť na bitcoin, ktorý sa v apríli obchodoval za takmer 65-tisíc USD, pričom dnes stojí 34-tisíc USD.

Tether bol navrhnutý tak, aby bol naviazaný na americký dolár a jeho cena bola zvyčajne rovná 1 USD (kolíše o niekoľko stotín% okolo hranice 1 USD).

Práve obchodníci s kryptom často ako alternatívu k doláru používajú tether na nákup kryptomien. Tether si teda možno jednoducho predstaviť ako klasické doláre s tým rozdielom, že ich prevody fungujú rovnako ako prevody bitcoinu. Nie sú teda viazané na klasické bankové účty ale na tetherové peňaženky.

Každý kus kryptomeny Tether by mal byť podloženými reálnymi dolármi, ktoré na svojom účte drží emitent Tetheru Tether Limited. Avšak niektorí investori a ekonómovia sa obávajú, že táto spoločnosť nemá dostatočné dolárové rezervy na to, aby zastabilizovala „svoj dolár“.

Už dlho existujú obavy, že sa Tether používa na manipuláciu s cenami Bitcoinu, pričom jedna štúdia tvrdí, že token bol použitý na podopretie Bitcoinu počas kľúčových poklesov cien v jeho rally 2017.

Analytici spoločnosti JPMorgan už predtým varovali, že náhla strata dôvery v Tether môže mať za následok „závažný šok v likvidite pre širší trh s kryptomenami“.

Už v júni Rosengren z bostonského Fedu počas prezentácie upozornil, že stablecoiny naberajú na popularite. „Budúca kríza by mohla ľahko prepuknúť, pretože tieto trhy sa stanú dôležitejším odvetvím finančného trhu, pokiaľ ich nezačneme regulovať a nebudeme sa starať o to, aby v skutočnosti bola stabilnejšia stabilita toho, čo sa predáva širokej verejnosti ako stablecoin,” uviedol Rosengren.

Tether nie je jediný stablecoin, ktorý sa používa, ale je zďaleka najväčší a najpopulárnejší. Medzi ďalšie patria USD Coin a Binance USD.

Podľa informácií cnbc.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre