Svet kryptomien ohrozujú čierne labute

Ak ste už počuli o teórii čiernych labutí, iste viete, že ide o následky mimoriadne nepravdepodobných udalostí. A prečo práve „čierna labuť“? Ľudia tisíce rokov verili, že na svete existujú iba biele labute, no keď sa objavila čierna, spoločensky zaužívaná pravda sa zrazu stala veľkým omylom.

Na riziko čiernych labutí vo svete kryptomien upozornil Matthew Hougan, viceprezident pre výskum a vývoj v spoločnosti Bitwise.

Podľa neho sa čierna labuť na tomto trhu môže objaviť vo viacerých formách. Môže to byť regulačné riziko či obmedzenie obchodovania s kryptomenami na niektorých burzách, čo môžu zapríčiniť vlády v týchto krajinách. Takýto krok by mohol znížiť ceny virtuálnych mien a spôsobiť značné otrasy na trhu s kryptomenami.

Vládny zásah voči kryptoburzám sme už mohli vidieť napríklad v Číne, Japonsku či Južnej Kórei. Napríklad cena kryptomeny Cardano klesla až o 30% po tom, čo juhokórejský minister spravodlivosti Sang Ki avizoval návrh zákona, ktorý by striktne obmedzil burzy s virtuálnymi menami. Zo zákona ale nakoniec nič nebolo. Zatiaľ.

Hougan uvádza, že prepad cien na kryptomenovom trhu môžu vyvolať aj bitcoinové ETF založené na futures kontraktoch. Ako príklad uvádza inverzné ETF na volatilitu, ktoré nedávno zaznamenali strmý prepad, čo malo dominový efekt na akciové trhy. Podľa neho je možnosť podobného výskytu na trhu s kryptomenami vysoká.

Pripomeňme, že Hougan vo februári v rozhovore pre agentúru Bloomberg uviedol, že väčšina virtuálnych mien zanikne. Ako povedal, existuje približne 2000 kryptomien, pričom 95% z nich je k ničomu a zomrú bolestivou smrťou. Zároveň dodal, že čím skôr sa tak stane, tým lepšie.

Čiernou labuťou pre svet kryptomien môže byť aj neočakávané zlyhanie kódu a technické problémy, najmä pokiaľ ide o menšie kryptomeny. Takto pred rokom čelila útoku digitálna mena Verge, kedy hackeri napadli ťažiarske pooly a odcudzili milióny tokenov.

Treba myslieť na to, že do sveta kryptomien môže kedykoľvek priletieť čierna labuť a narobiť poriadny rozruch. Pamätajte, na trhoch je vždy istá jedna vec, a to tá, že isté nie je nič. Nech už sme presvedčení o akejkoľvek pravde, vždy môže prísť čierna labuť, ktorá anuluje všetky doterajšie prognózy a analýzy.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre