3 dôležité udalosti na finančných trhoch a vo svetovej ekonomike

Investori začínajú veriť, že inflácia nebude až tak vysoká, ako sa obávali. Akcie v reakcii na to rastú a výnosy dlhopisov klesajú. Okrem toho investori s napätím očakávajú výsledky prebiehajúceho zasadnutia lídrov krajín G7.

S napätím očakávané výsledky zasadnutia skupiny G7

USA a európske krajiny patriace do zoskupenia G7 sú pripravené urovnať vzájomné vzťahy, ktoré boli narušené vládou prezidenta Donalda Trumpa. Išlo by o významný posun vpred.

Viac mediálnej pozornosti by sa však mohlo ujsť komentáru k vyšetrovaniu pôvodu pandémie Covid-19, ktorý naznačili predbežné informácie zo zasadnutia.

Mohli by sme sa dočkať aj vyhlásenia k operáciám Činy v Taiwane a k porušovaniu ľudských práv. Výsledkom rokovania by však mohlo byť aj stanovisko k napätiu na hranici Severného Írska a Írskej Republiky.

Investori sa prestávajú obávať vysokej inflácie

Napriek horším ako očakávaným číslam americkej inflácie, výnosy dlhopisov klesajú a akcie rastú. Finančný trh momentálne počíta s len dočasnou infláciou. Ak by to tak naozaj bolo, môžeme byť svedkami ďalšieho roku silných akciových prírastkov. Ťažiť z toho budú najmä rastové akcie, napríklad technologické firmy.

Z nižších inflačných očakávaní bude ťažiť najmä index Nasdaq 100. Včera sa obchodoval so ziskom jedného percenta okolo hodnoty 13 960. Ak dôjde k prielomu hranice 14 tisíc, znamenalo by to otvorenie nového rastového teritória.

Úľavu pociťujú aj dlhopisové trhy

Aj investori na dlhopisovom trhy sa prestávajú obávať vysokej inflácie. Viac ako rast cien ich zaujímajú zmeny monetárnej politiky centrálnych bánk. Výnosy dlhopisov reagovali opačne, ako by podľa očakávaní mali, na včerajšie inflačné čísla. Inflácia (CPI) medziročne vyskočila o päť percent.

10 ročné americké vládne pokladničné poukážky sa obchodovali na 1,44 percente, čo je najmenej od marca. Silný bol aj dopyt po 30-ročných poukážkach. Ich výnosy klesli na 2,172 percenta, čo je o 20 bodov menej ako v máji.

Záujem zahraničných investorov prekonával päťročný priemer, čo dokazuje, že mimoamerickí investori uprednostňujú americké vládne dlhopisy pred ich dlhopismi domácich vlád, ktoré často ponúkajú nulový výnos.

Autor: analytici Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre