Apple chce na budúci rok zvýšiť produkciu iPhonov o 30 percent

Akcie spoločnosti Apple sa tento týždeň zatiaľ posilnili o šesť percent. Dôvodom sú ambiciózne plány spoločnosti na výrobu a predaj nových produktov. 

Spoločnosť oznámila, že v prvom polroku budúceho roka chce vyrobiť 96 miliónov nových iPhonov, čo je o 30 percent viac, ako firma vyprodukovala rovnakom čase tohto roka. Jej tržby by preto mali vzrásť o 15 percent. 

Predaj nových telefónov je pozitívnou správou aj z pohľadu ziskovosti spoločnosti. Tá totiž zarába najmä v segmente služieb. Čím viac telefónov značky Apple teda predá, tým viac vzrastie dopyt používateľov po službách jej ekosystému. Navyše na poskytovanie väčšieho objemu služieb nie sú potrebné príliš veľké investície.

Očakávaný cash flow na jednu akciu aktuálne predstavuje 3,5 percenta z trhovej ceny akcie (free cash flow yield). Je to zhruba toľko, ako dosahujú ostatné technologické spoločnosti, napríklad Facebook, či Microsoft. Akcie Apple teda nie sú predražené.

Ambiciózny plán spoločnosti však môže čeliť niekoľkým rizikám. Hlavným je nedostatok komponentov. Aj konkurenčné spoločnosti, napríklad Xiaomi, totiž oznámili plány razantne na budúci rok zvýšiť produkciu. Na trhu teda bude veľký dopyt po komponentoch, napríklad pamäťových čipoch či displejoch, ktoré dodávajú rôzni subdodávatelia.  

Problémom celého sektora je to, že produkcia technických komponentov narazila na svoje kapacitné limity. Počas uplynulých desiatich rokov sa väčšina investícií orientovala do digitálneho sveta. Producenti hardvéru tak zostali podfinancovaní. Dôsledkom vysokého dopytu a nestíhajúcej ponuky bude mať pravdepodobne vplyv na zvyšovanie cien komponentov a surovín, čo zvýši celkové ceny produktov.

Peter Garnry, hlavný akciový analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre