Bitcoin na úrovni 18 000 USD. Pokorí doterajší rekord?

Populárna kryptomena Bitcoin sa dnes obchoduje blízko úrovne 18-tisíc dolárov, čo znamená, že od začiatku roka už posilnila o viac ako 120%.

Doterajším historickým maximom je úroveň 19 665 USD, na ktorú kryptomena siahla pred Vianocami v roku 2017.

Podľa expertov virtuálna mena ťaží z expanzívnej menovej politiky centrálnych bánk, ktoré sa snažia zmierniť negatívne ekonomické dopady korona krízy. Tieto opatrenia podľa nich znižujú hodnotu klasických mien, z čoho naopak ťažia virtuálne meny.

Pripomeňme, že za svoju pomerne krátku existenciu táto kryptomena už zažila mnoho vzostupov a prepadov.

Na začiatku bola jej hodnota takmer nulová a prvý reálny rast prišiel v polovici roka 2010. V nasledujúcich rokoch táto digitálna mena získavala na popularite a v roku 2017 sa jej cena vyšplhala na takmer 20-tisíc dolárov.

Viacero analytikov ale tento vývoj označilo za nafúknutú bublinu. A ďalší vývoj im dal naozaj za pravdu, keďže do roku 2018 sa cena prepadla až k úrovni 3500 USD.

Tento rok ale opäť vidíme priam raketový rast, pričom cena Bitcoinu už nie je ďaleko od svojho doterajšieho historického maxima. „Bitcoin mánia je späť,“ uviedol podľa agentúry Bloomberg analytik Edward Moya. „Bitcoin sa ľahko dostal cez 17 tisíc dolárov a pozornosť všetkých sa teraz upiera k úrovni 20 tisíc dolárov,“ dodal analytik.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre