Koronavírus postihuje hospodárenie firiem: akcie Apple sa prepadli

Apple varuje pred možným poklesom zisku za prvý kvartál. Akcie spoločnosti prudko poklesli. Dôvodom je koronavírus. 

Akcie spoločnosti Apple včera na nemeckej burze klesli o šesť percent. O desať dolárov spadli aj na newyorskej burze. Spoločnosť totiž znížila predpoveď rastu tržieb pre prvý kvartál tohto roku. Dôvodom je koronavírus COVID-19 v Číne. Spoločnosť negatívne zasiahli problémy v produkcii čínskych subdodávateľov, ako aj zatvorenie čínskych obchodov, ktoré spôsobili pokles predaja jej produktov na tamojšom trhu.  

„Produkcia v Číne sa začína obnovovať, napriek tomu očakávame nižšie ako očakávané tržby. Predpokladáme, že nedokážeme naplniť naše plány. Dôvodom sú výrobné ťažkosti. Naše partnerské spoločnosti sídliace v provincii Hubei rozbiehajú svoju produkciu po zatvorení závodov pomalšie, ako sa čakalo. Zdravie každého zamestnanca, ktorý sa podieľa na výrobe, je samozrejme našou prioritou. Konzultujeme preto naše kroky so zdravotnými expertami. Nedostatok telefónov iPhone v ponuke však napriek tomu zasiahne aj naše globálne tržby,“ uvádza spoločnosť vo vyhlásení. 

Problémy hlási aj britská banková skupina HSBC. Jej ziskovosť medziročne klesla o 53 percent. Akcie firmy včera preto klesli na londýnskej burze o štyri percentá. Je za tým aj oznámenie o hromadnom prepúšťaní, v ktorom o prácu počas nasledujúcich troch rokov príde 35 tisíc zamestnancov. Banka však okrem toho oznámila, že koronavírus a nepokoje v Hongkongu negatívne zasiahli jej podnikanie v regióne. 

V stanovisku uviedla: „Makroekonomické prostredie ako také zostáva neisté. V dôsledku koronavírusu sme však znížili naše prognózy ekonomického rastu v Ázii na tento tok. Najväčší dopad očakávame v prvom štvrťroku. Ekonomický rast v USA bude slabší ako vlani, aj keď stále veľmi slušný. 

Varovanie súvisiace s koronavírusom vydala aj ťažobná a ropná spoločnosť BHP. Obáva sa poklesu dopytu po jej produkcii. „Ak sa šírenie vírusu do marca razantne nezastaví, budeme musieť revidovať našu prognózu vývoja ekonomiky a dopytu po komoditách. Týka sa to celého ratu komodít. Situáciu neustále monitorujeme,“ uviedla spoločnosť. 

Peter Garnry, hlavný akciový analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre