O čom je intradenné obchodovanie?

Intradenné obchodovanie  je o uzatvorení krátkodobej obchodnej pozície v rámci toho istého dňa bez spätného odkúpenia. Čiže v jednoduchosti –  počas dňa začnete obchodovať napríklad menový pár CHF/JPY a v daný deň pozíciu aj uzavriete.

Tento spôsob obchodovania  je špecifický, pretože si vyžaduje, aby obchodníci brali do úvahy všetky prichádzajúce informácie (správy, štatistiky, externé faktory a mnoho iných), ktoré majú vplyv na vývoj trhu.

Reakcie, respektíve pohyby na trhu, môžu byť veľmi rýchle (a zvyčajne aj sú), ale zároveň i krátkodobé. A presne tento jav je zaujímavý pre intradenných traderov.

Veľkou výhodou je, že počas tohto typu obchodovania môžu obchodníci ušetriť nielen svoj čas, ale i dosiahnuť zisk v oveľa kratšom časovom horizonte.

V súčasnosti možno povedať, že intradenné obchodovanie je hlavnou hnacou silou finančných trhov. Aktuálne štatistiky preukazujú, že v USA, kde je od roku 1996 povolené intradenné obchodovanie, približne 70% intradenných obchodníkov počas rokov 1996 až 2000 prišlo o svoj zisk na burze NASDAQ. Prečo? Pretože obchodníci, ktorí chceli zvýšiť maržu, zvýšili aj svoje riziká. Toto je jeden z aspektov intradenného obchodovania.

Kapitál a risk manažment (riadenie rizika)

Nižšie sa o tejto téme dočítate viacero teoretických informácií, ale jediná vec, na ktorú by ste určite nemali zabúdať je, že žiadne pozície sa neprenášajú do ďalšieho dňa. Všetky pozície, ktoré sa dnes otvorili, musia byť dnes zatvorené.

Aby sa minimalizovali riziká, tak obchodníci musia mať veľmi dobré informácie o dennej volatilite – tá sa dá pekne predvídať, vďaka včasnému monitorovaniu trhu, aby následne obchodníci vedeli, čo môžu očakávať.

Samozrejme, existujú aj rôzne nepísané “hacky”, napríklad v čase, keď sa končí ázijské obchodovanie a začína sa európske, tak vtedy je ideálny čas na opačné pozície.

Pri riadení rizík je veľmi dôležité mať na pamäti, že každodenné obmedzenia ziskov a strát sú nevyhnutným a zásadným aspektom pre intradenných obchodníkov.

Stratégie intradenného obchodovania

V skutočnosti sa dá hovoriť o jednom obchodnom prístupe – zavrieť všetky otvorené pozície pred skončením aktuálneho obchodného dňa.

Ak sa však na intradenný trading pozrieme hlbšie, tento typ obchodovania sa dá vykonávať pomocou dvoch stratégií – sklapovaním alebo obchodovaním pomocou správ. Teraz sa dozviete o každej jednej z nich.

Skalpovanie je veľmi jednoduché a zároveň aj veľmi efektívne. Ak chcete používať tento spôsob obchodovania, musíte si nastaviť jasný strop pre uzavretie objednávky.

Napríklad, ak váš plán predpokladá prístup “5×5“ – tak v tomto prípade, ak sa súčasný trend zmení o 5 bodov (pipov) akýmkoľvek smerom, tak vaša objednávka musí byť uzavretá (nezáleží či so ziskom alebo so stratou). V jednom prípade získate zisk 5 bodov (pipov), v druhom prípade stratíte rovnako 5 bodov (pipov).

V prípade, že sa súčasný trend začne pohybovať nesprávnym smerom, tak pre minimalizovanie rizika obchodníci používajú technickú analýzu a umiestňujú príkaz, tzv. Stop Loss celkom blízko k cene. Možno povedať, že obe spomínané “pomôcky“ môžu obchodníkom veľa zachrániť – skutočne zabránia mnohým rizikám.

Nie však všetci intradenní obchodníci musia používať pravidlo 5 bodov (pipov)  – počas obchodovania získavajú obchodníci skúsenosti, vďaka ktorým si postupne nájdu najlepší spôsob, kedy a ako uzavrieť svoje pozície. Kľúčové je najmä to, aby sa pozície uzavreli bez ohľadu na to, čo sa deje – teda či je obchodník v zisku alebo strate.

Ďalšou dôležitou vecou, ktorá by nemala zostať nepovšimnutá je skutočnosť, že likvidita je veľmi dôležitá pre intradenné obchodovanie. Odporúča sa pracovať (obchodovať) s takými menovými parmi, ktoré sú vysoko likvidné alebo s tými so silnými trendmi a vyššou volatilitou. Tieto spomínané faktory sú potrebné na rozšírenie obchodných príležitostí, aby obchodníci mohli počas dňa zarobiť čo najviac.

Obchodovanie pomocou správ je ďalšou veľmi obľúbenou stratégiou pri intradennom obchodovaní. Celá stratégia je založená na tom, že intradenní obchodníci musia brať ohľad na všetky prichádzajúce finančné správy, politické a ekonomické udalosti, vlastne na všetko, čo môže mať vplyv na cenovú politiku trhu.

V tomto prípade je najlepším priateľom obchodníka ekonomický kalendár a zoznam všetkých nadchádzajúcich udalostí, od stretnutí globálnych regulačných orgánov, cez samity až po rôzne rozhovory a rokovania.

Postupom času a nadobudnutím skúseností si každý intradenný obchodník vytvorí svoju vlastnú intradennú obchodnú stratégiu, ktorá taktiež  môže byť veľmi efektívna.

Výhody a nevýhody intradenného obchodovania

Intradenné obchodovanie je veľmi náročné a vyčerpávajúce, najmä na začiatku. Veľmi dôležitá je psychika. Pri tomto type obchodovania treba jednať s “chladnou hlavou“ a dôležité je “zbaviť sa všetkých emócií“. V momente, ak už je intradenný obchod otvorený, v takom prípade už nie je čas na upokojovanie sa –  na to však treba myslieť už od samého začiatku.

Aby obchodník zvládol svoje emócie, potom je veľmi dôležité, aby ihneď na začiatku zamedzil rizikám a rozhodol sa, koľko bude daný deň riskovať. V prípade, že obchodník otvorí pozíciu v hodnote 5 – 6% z výšky vkladu, tak behá po veľmi tenkom ľade. Pre začiatočníkov sa odporúča riskovať 1 – 2% z vkladu. S pribúdajúcimi skúsenosťami je možné postupne toto riziko zväčšovať.

V prípade, že chce obchodník dosahovať zisk pri intradennom obchodovaní, tak musí vykonať množstvo obchodov, ktoré si vyžadujú nielen veľa času, ale aj úsilia. Okrem toho si treba uvedomiť, že pri častom otváraní a zatváraní objednávok sú aj strhávané vyššie poplatky. Každý sa však musí rozhodnúť sám, či to stojí za to alebo nie.

Fundamentálne pravidlá intradenného obchodovania

Intradenné obchodovanie si vyžaduje, aby boli obchodníci rýchli a presní. Čím rýchlejšie sa vedia rozhodnúť a čím sú presnejší, tým lepšie pre nich. Nebude čas na úvahy a zaváhania, dôkladnú analýzu či pomalý systematický prístup, preto je lepšie obmedziť počet nástrojov pri intradennom obchodovaní na minimum a obchodovať tak maximálne 2 – 3 menové páry.

V takom prípade nedôjde k “preťaženiu” obchodníka a nestane sa, že bude zamieňať grafy, ceny, informácie a správy. Ak ste v intradennom obchodovaní nováčikom, bude lepšie obchodovať jeden menový pár. Postupom času môžete ľahko zvýšiť počet menových párov i objem pozícií.

Dôležité je stanoviť si denný harmonogram. Už ako sme spomínali vyššie, intradenné obchodovanie má vplyv na fyzický i psychický stav obchodníka, preto sa odporúča venovať mu maximálne dve až tri hodiny. V tomto prípade nebude obchodník ovplyvnený stresom.

Nikdy si však nedávajte za cieľ zobchodovať určitý počet bodov (pipov) za jeden obchodný deň. Nielenže budete obchodovať pod tlakom, ale budete sa cítiť nervózne, čím môžete robiť unáhlené rozhodnutia. Stanovte si iba také ciele, ktoré môžete dosiahnuť.

A poslednou, veľmi dôležitou vecou je, že v prípade, ak sa situácia pri intradennom obchodovaní stane nekontrolovateľnou a začne sa vymykať z vašich rúk, tak radšej  s obchodovaním prestaňte a oddýchnite si. Taktiež sa odporúča dať si pauzu aj po sérií niekoľkých stratových obchodov – neskúšajte získať peniaze naspäť, tento prístup nevedie k ničomu.

Autorom je spoločnosť Robomarkets.cz

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre