Nenechajte sa odradiť Tureckom. Je tu India

Moje rozhodnutie neísť tento rok na letnú dovolenku sa mi vyplatilo. Kto by povedal, že posledný júlový a prvý augustový týždeň budú na dlhopisových trhoch tými najzaujímavejšími za ostatnú veľmi dlhú dobu. Po rokoch takmer nulovej volatility je opäť konečne čas chytiť sa kormidla.

Minulý týždeň boli investori šokovaní z toho, že výnos pri 10 ročných amerických pokladničných poukážkach stúpol nad tri percentá. Tento týždeň sa zas o vzrušenie postarala vysoká volatilita v Turecku. Tento vývoj investorom pripomína, že to, čo vidíme v USA, eurozóne a Japonsku je len a len zásluhou masívnej podpory zo strany centrálnych bánk. Mimo týchto regiónov je to však iný svet.

Výnos desaťročných tureckých vládnych dlhopisov sa vyšplhal na 20 percent. Turecká líra spadla oproti doláru od začiatku roka o 28 percent na hodnotu 0,1875.

Môže to byť príležitosťou pre nákup? 

Držte sa mimo Turecka a to po veľmi dlhú dobu

Veci, ktoré sa teraz dejú v Turecku, nie sú zdravé. Riziko pritom stále rastie, pretože prezident RecepTayyip Erdogan hrá s USA nebezpečnú hru. Spojené štáty pritom už ukázali, že sa nebudú ostýchať použiť aj silné zbrane, v štýle obchodných taríf, aby tak dosiahli svoje politické ciele.

Predstavuje to veľké riziko ďalšieho poklesu, tak tureckej líry, ako aj vládnych dlhopisov.

Turecko by mohlo zachrániť jedine to, ak by:

1. centrálna banka zostala nezávislá – toto je veľkou neznámou. R. T. Erdogan už ukázal, že má na rozhodovanie centrálnej banky dosah a že patrí do jeho sféry vplyvu. Hoci tá by rada zostala nezávislou, kým bude R. T. Erdogan u moci, jej nezávislosť zostane veľmi krehká a závislá na dobrej vôli prezidenta

2. sa fiškálna politika sprísnila – turecká ekonomika volá po náraste úrokových sadzieb. Kým k tomu nedôjde, môžeme očakávať ďalší rast výnosov na vládnych dlhopisoch a oslabovanie tureckej líry

3. zasiahol Medzinárodný menový fond – potenciálna pomoc MMF by zmenila hru. Zahraničných investorom by to dalo istotu, že dlhy Ankary, zvlášť v cudzej mene, bude splatené

Ak ničomu z týchto troch bodov nedôjde, môžeme sa byť istí, že turecký trh postihnú ešte väčšie vlny volatility. Kreditné swapy CDS, ktoré sa používajú ako zabezpečenie proti riziku nesplatenia dlhopisov, stúpli na desaťročné maximum 347. Môžu sa však vyšplhať až na hodnotu 400, kde boli v časoch finančnej krízy.

Okrem vládnych dlhopisov predstavujú veľké riziko aj turecké banky. Hoci sa odvetvie zdalo donedávna dobre kapitálovo vybavené, dnes, keď náklady na financovanie rapídne vzrástli a kurz líry poklesol o 28 percent, budú mať turecké banky problém refinancovať svoje dlhy. Mohlo by to vyvolať pokles likvidity a s ním aj celkovú averziu voči tureckým aktívam, či dokonca voči celému sektoru rozvíjajúcich sa trhov.

Na ktoré udalosti sa treba sústrediť? Z krátkodobého hľadiska je to návšteva politických lídrov Turecka vo Washingtone. Zo strednodobého hľadiska je to rétorika R. T. Erdogana smerom k monetárnej politike.

Príležitosti v Indii

Je zrejmé, že dlhodobo obľúbená stratégia – kupuj všetko týkajúce sa rozvíjajúcich trhov – sa ukázala ako chybná. V súčasnosti vstupujeme do novej obchodnej fázy, ktorá negatívne zasiahne rizikových dlžníkov, najmä rozvíjajúce sa trhy. Výpredaj je neodvratný. Hlavným dôvodom je silný dolár, pokračujúci rast úrokových sadzieb a rétorika obchodných vojen.

No napriek tomu sme naďalej presvedčení, že na rozvíjajúcich sa trhoch sa ešte nájdu aj dobré príležitosti. Tieto ekonomiky aj ďalej ženie priaznivý trend rastúcich spotrebiteľských výdavkov. Platí to najmä pre Čínu a Indiu. Napriek riziku vyhrotenia obchodnej vojny, ktorá oslabuje tamojšie akcie a dlhopisy, sme pre Čínu stále pozitívni. No ešte lepšie príležitosti podľa nás ponúka India.

Indický dlhopisový trh v uplynulých rokoch strádal. Výnosy desaťročných vládnych dlhopisov stúpli od novembra roku 2016 o 180 bázických bodov na 7,8 percenta. Táto úroveň však už zohľadňuje všetky negatívne externé faktory.

Indická centrálna banka RBI v júni dvakrát zvyšovala sadzby. Minulý týždeň však naznačila, že k ďalšiemu sprísňovaniu monetárnej politiky sa už nechystá. Ďalším faktorom, ktorý by mohol podporiť indický dlhopisový trh, je zámer centrálnej banky zasahovať na trhu s rupiou priamymi výkupmi. Zdá sa teda, že centrálna banka bude pre trh predstavovať cennú podporu.

Autor: AltheaSpinozzi, dlhopisová analytička Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre