Finančné trhy sedia na sude s pušným prachom

Na trhu dochádza k pohybom, ktoré je potrebné sledovať. Vždy, keď si trh „kýchne“, ako k tomu došlo napríklad minulý týždeň, objaví sa množstvo pohybov, špekulujúcich s trhovým konsenzom. Vstupujeme už do poslednej fázy tlačenia peňazí relevantnými centrálnymi bankami (Fed, BoJ, ECB, BoE) v kombinácií s negatívnym úverovým impulzom? Myslím si, že áno.

Príkladom sú takzvané peer-to-peer pôžičky a kryptomeny. Obe odvetvia majú jedno spoločné, sú totálne neregulované. Kto bude chrániť veriteľov – investorov v prípade krachu? Ktorý úrad by to vlastne mal robiť? Exponenciálny rast, ktorý u oboch vidíme, pritom nie je ničím iným, ako nafukovaním obrovskej bubliny.

Hoci môžeme matematicky vypočítať, či sa práve nachádzame v teritóriu nafúknutej bubliny a v ktorej fáze sme, keď ceny rastú mimoriadne rýchlo, už aj samotný ekonomický rast je bublinou.

Som známy tým, že ostro sledujem úverový impulz a jeho dopad na ekonomický rast. Dostupnosť úverov sa prejaví na výkone ekonomiky s oneskorením 9 až 12 mesiacov. Na základe úverových štatistík teda môžeme povedať, že ekonomický rast dosahuje aktuálne najvyššieho hodnoty. Čoskoro ho totiž zasiahne zhoršenie globálnej dostupnosti úverov tak v Číne, ako aj v USA a v Európe.

Vidíme, že starí ťahúni indexu Dow Jones, ako napríklad koncern General Electric, kolabujú, No spoločnosti s nulovým ziskom, napríklad Tesla, sa vznášajú nahor len na základe fám a chýrov, ktoré sa nesú trhom.

Samozrejme nie som jasnovidec, aby som vedel predpovedať, kedy a o koľko trhy poklesnú, no faktom je, že ceny aktív sa ženú nahor, kým veľa podporných ukazovateľov, ktoré by mali rásť s nimi, klesajú. Je preto podľa mňa ten najvyšší čas byť pri alokácií aktív extrémne konzervatívny.

Vstupujeme do etapy, keď sa bubliny na trhoch (akciových, kryptomien, úverov a nehnuteľností) stretnú s realitou negatívneho úverového impulzu a klesajúcou podporou centrálnych bánk. Dôjde k tomu navyše v čase rastúceho geopolitického napätia. Či už ide o Severnú Kóreu, Sýriu, Saudskú Arábiu, Katar, Venezuelu alebo o brexit. Situáciu ešte viac komplikuje rastúca nerovnosť a dogmatická zotrvačnosť správania. Veľmi nebezpečný kokteil.

V tomto čase roka zvyčajne vidíme na trhoch predvianočnú rely. Tento rok však zrejme budeme vidieť pokles. Portfólio manažéri a obchodníci sa totiž pravdepodobne budú snažiť zohľadniť rastúce riziko poklesu a uchovať si zisky, ktoré im darovali krátkozraké centrálne banky.

Naša súčasná expozícia na trhoch preto predstavuje najvyššiu ochranu voči rizikám za posledné roky:

  • dlhopisy – ústup z pozícií
  • komodity – ústup z pozícií
  • akcie – ústup z pozícií
  • hotovosť –  nárast stavu

Hlavné trendy súčasných trhov, ktoré nás presviedčajú o hroziacej kríze:

  • Americký dolár dlhodobo klesá – dolárový index DXY je dnes na hodnote 94,50, na budúci rok to bude pravdepodobne 85.
  • Očakávame pokles mien rozvíjajúcich sa trhov a akcií na rozvinutých trhoch.
  • Ropa je v súčasnosti na vrchole. Počas nasledujúcich 24 mesiacov pravdepodobne klesne o 50 percent.
  • Ďalšiu revolúciu v ekonomike spustí výskum a vývoj v oblasti elektrických áut, kde budú hrať prím Čína a India. Spôsobí to najväčší nárast produktivity od konca    19-teho storočia. Peniaze budú prúdiť do reálnych aktív, nie do bublín.
  • Trendom budú akcie firiem pôsobiacich v biotechnológiách, e-commerce (najmä v Ázii) a selektívne aj v ťažbe surovín.
  • Ceny komodít budú klesať. Budúci vývoj bude stáť na priemyselnom využití niektorých z nich.
Hlavný ekonóm Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre