Ako si povedú kľúčové menové páry v roku 2017?

EUR / USD – kurz 1,00

Menový pár EUR / USD pravdepodobne začiatkom roka 2017 klesne pod paritu, pretože trhy začnú konečne reagovať na agresívnejší prístup amerického Fedu, zatiaľ čo ECB sa bude naďalej držať kvantitatívneho uvoľňovania a Európa bude čeliť vyššej politickej nestabilite v dôsledku talianskeho referenda a očakávaní nadchádzajúcich všeobecných volieb v Holandsku, Francúzsku a Nemecku. Európa sa pravdepodobne začne dlho prehrabávať rozsiahlou reformou kľúčových európskych inštitúcií, než aby riskovala rozpad. Avšak tieto reformy EÚ prídu len ako dôsledok krízy, a to krízy vyvolanej rastom populizmu, aký spôsobil Brexit alebo zvolenie Trumpa prezidentom. Na konci roka 2017 sa však nádeje vkladané v americkú ekonomiku ukážu ako prehnane optimistické a euro sa začne z úrovne pod paritou zotavovať.

EUR / CHF – kurz 1,10

Pri kurze EUR / CHF neočakávame žiadnu mimoriadnu drámu, a to ani pri predpokladanej neistej politickej situácii v EÚ, ako sme naznačili pri kurze EURUSD. Ide o to, že švajčiarsky frank sa už teraz obchoduje voči euru s vysokou prémiou. A vzhľadom k tomu, že na budúci rok porastú úrokové sadzby, investori nebudú chcieť držať menu s negatívnym výnosom, ako je frank. Švajčiarska národná banka bude ďalej intervenovať s cieľom obmedziť riziká zhodnocovania, vyvolané hľadaním bezpečnej meny. Napriek tomu môže kurz EUR / CHF aj napriek intervencii SNB začiatkom roku, kedy sa nad Európou stiahnu mraky a ECB bude naďalej propagovať kvantitatívne uvoľňovanie, klesnúť smerom k 1,0500 alebo aj trochu nižšie. Avšak spomalenie nákupov zo strany ECB v druhom štvrťroku spoločne s pocitom, že EÚ konečne začne riešiť niektoré svoje problémy (snáď v druhej polovici roka), by mohli viesť k celkovému zlepšeniu stavu eura všeobecne.

EUR / RUB – kurz 75,0

Rubeľ je s blížiacim sa koncom roka 2016 jednoznačne nadhodnotený, obchoduje sa silnejšie, než by mal, pretože súčasné ceny ropy sa ani zďaleka nepribližujú úrovni potrebnej pre stabilizáciu ruských financií. Rubľu sa trochu uľavilo vďaka zotaveniu ostatných komoditných cien spojených s čínskym obmedzovaním nadmernej kapacity. Avšak to na významnejšie zotavenie objemu exportu nestačí a zrejme ide aspoň sčasti o špekulatívne nákupy. Naopak by sa mohlo ukázať, že rubeľ je ešte slabší, než predpovedáme. V budúcom roku neočakávame žiadne veľké oživenie cien ropy mimo rozsahu dohody OPEC v roku 2016, pretože OPEC a štáty mimo združenia ťažko udržia potrebnú disciplínu v produkcii, ktorá by bola potrebná pre významnejší nárast cien ropy.

EUR / GBP – kurz 0,7800

Riziko vyplývajúce z brexitu bolo započítané v cene a my si myslíme, že libra v roku 2016 dosiahla významné minimá. Začiatkom roku 2017 by sa mohla ešte prejaviť zostatková neistota, ale počas roka by sa libra mala zotaviť. Pravdepodobný konzervatívny kandidát jarných francúzskych volieb Francois Fillon je navyše anglofil, ktorý vyjadril snahu o rýchly a pragmatický prístup k brexitu. Okrem toho vyjadril aj jasnú nechuť k inštitúcii Európskej komisie, ktorá sa k brexitu stavia nepriateľsky. Určité oslabenie libry môžeme pripísať štrukturálnym dôvodom, napr. dvojitému deficitu, avšak väčšina oslabenia je spôsobené obavami, že brexit povedie k izolácii Veľkej Británie, zatiaľ čo jej korunný šperk – britské finančné služby – budú smrteľne zranené. Tieto obavy sú prehnané.

Autor: John J. Hardy, menový stratég Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre