Nová britská premiérka bude vo veľmi ťažkej pozícii

Nadchádzajúca britská premiérka Theresa May je považovaná za silnú negiociátorku. Je však zároveň aj veľmi pragmatická a už teraz si je dobre vedomá, že pri vyjednávaní s EÚ nebude mať voľné ruky. Ako predsedníčka vlády bude čeliť v domácej politike dvom hlavným problémom. Prvým bude nevyhnutnosť dosiahnuť kompromis s vládou, v ktorej sú tak zástancovia zotrvania, ako i odchodu z únie. T. May vie, že priaznivci za zotrvanie patria medzi politikov so silnejšími slovom, takže sa bude musieť prispôsobovať viac im.

Ak by došlo k opaku, budú intenzívnieť hlasy volajúce po usporiadaní nových volieb. To by ešte viac zvýšilo politickú nestabilitu v krajine a malo by to negatívny vplyv na ekonomický rast.

Druhým problémom novej premiérky je legitimita jej predsedníctva. Táto otázka sa môže objaviť už pri prvých nezhodách. T. May nebola zvolená britskými občanmi a ani členmi Konzervatívnej strany, ale bola vymenovaná priamo stranou, čo znižuje jej legitímnosť.

Dlhé negiociácie

Predsedníčka vlády bude počas vyjednávania s EÚ čeliť tiež dvom hlavným výzvam. Je si dobre vedomá toho, že celý proces bude trvať viac ako dva roky a to aj napriek tomu, že je to hraničný termín vyplývajúci z európskych zmlúv. Témy ako imigrácia a finančné služby si budú určite vyžadovať veľmi dlhý čas.

Je pravdepodobné, že sa bude snažiť čo najviac odložiť čas aktivácie článku 50. Bude preto pod rastúcim tlakom ostatných európskych krajín.

Ďalšou vecou je to, že i ten najlepší pokrok vo vyjednávaní, ktorý sa jej podarí dosiahnuť bude vždy menej ekonomicky výhodný, ako členstvo v EÚ. To ešte viac zvýši frustráciu medzi voličmi brexitu, ktorí zistia, že ich politickí lídri oklamali. Nasledovníčka Davida Cameron je teda bezpodmienečne v slabšej pozícií, ako jej predchodca, a to bez ohľadu na to, čo sa v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch stane.

Príležitosť pre Poľsko

Vystúpenie Veľkej Británie z EÚ zásadne zmení rovnováhu síl vo vnútri únie. Nemecko sa stane de facto jediným a hlavným lídrom. Francúzsko-nemecký tandem už vlastne dlhšiu dobu nefunguje a to najmä preto, že francúzskeho prezidenta oslabuje príprava na prezidentské voľby, ktoré sa uskutočnia na jar 2017. Nebude teda existovať žiadna protiváha oproti nemeckej hegemónii, čo doteraz často robila práve Británia.

Z toho by mohla vyplynúť historická príležitosť pre Poľsko. Krajina je v dobrej pozícii nahradiť odchádzajúcu Britániu a stať sa protiváhou Nemecka. Môžeme pritom rátať s podporou tejto myšlienky aj zo strany viacerých krajín strednej a východnej Európy, čo jeho šance zvýšia. Dúfajme, že Poľsko túto príležitosť nepremešká.

Autor: Christopher Dembik, ekonóm Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre