Pre Európu bude odchod z Británie bolestivý

Odchod z Európskej únie dopadne na Britániu v dvoch vlnách. Primárny efekt Brexitu pocíti krajina v priebehu niekoľkých hodín až dní. Môžeme očakávať oslabovanie libry, britských akcií a celého bankového sektora. Sekundárny efekt sa bude potom prejavovať v priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov.

Slovenská republika môže odchod pocítiť poklesom HDP o desatiny percentuálneho bodu. Treba však zohľadniť aj nepriamy vplyv, ktorý je ťažké odhadnúť. SR totiž exportuje produkty napríklad do Nemecka, odkiaľ sú následne vyvážané, napríklad v podobne súčiastok do strojov, ďalej do Británie. Tento vplyv sa môže prejaviť až v horizonte niekoľkých mesiacov.

Veľká Británia sa teraz nachádza pred svojím osudovým rozhodnutím. Jednou z možností je uzatvorenie dohody s Európskou úniou o voľnom obchode a ďalších výhodách, ktoré doteraz čerpala. To však so sebou prinesie niekoľko záväzkov. Druhou možnosťou je oportunisticky využiť situáciu a nalákať do krajiny menej transparentný kapitál, čím by množstvu firiem ponúkla alternatívu k únii, veľakrát zviazanou legislatívou. Podobnou cestou sa vydalo napríklad Švajčiarsko, ktoré čerpá mnohé výhody, ale nenecháva sa zväzovať regulačnými požiadavkami.

Pre samotnú Európu bude odchod z Británie bolestivý. Porušila sa tým rovnováha usporiadania síl a je vysoko pravdepodobné, že dôjde k zvýšeniu ekonomického aj politického vplyvu Nemecka. Okrem toho je možné, že niektoré štáty východnej Európy a Ázie budú chcieť využiť rozpoltenosť EÚ v prospech vlastných záujmov.

Brexitom vznikol zásadný precedens, že úniu možno opustiť. V dohľadnej budúcnosti preto môžeme očakávať posilňovanie separatistických tendencií v ďalších krajinách. V poslednom čase sme mali problémy s referendom o odtrhnutí Katalánska v Španielsku. Grécku by odchod z únie tiež prospel. Zbavili by sa svojich dlhov a s EÚ by mohli nadviazať nadštandardné vzťahy, ako je tomu v prípade Cypru alebo Malty. Je len otázkou času, kedy a kto vyvolá ďalšie referendum o odtrhnutie sa.

Autor: Pavel Drahotský, riaditeľ Saxo Bank pre ČR, Slovensko a Maďarsko

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre