Čo spôsobí blížiace sa britské referendum na trhoch?

Naši klienti sa nás často pýtajú: „čo sa stane, ak budú Briti hlasovať za odchod únie“. Ich postoje vyplývajú aj z toho, že už dlhšiu dobu sa britská libra nedostala pod hodnotu 1,40 k euru. Otázka znie, čo bude nasledovať. Svoje tohtoročné minimum dosiahla libra ešte vo februári, keď vláda oznámila rozhodnutie zorganizovať referendum. Oslabila na 1,3836. Môže to byť jej cieľová hodnota aj v prípade, že Briti budú hlasovať za odchod z únie?

Niekoľko dní pred referendom sú pohyby na trhoch poháňané rozdielom medzi stávkami tých, ktorý predpokladajú odchod z EÚ a tých, ktorý dúfajú v zotrvanie. Ja osobne očakávam, že s približujúcim sa dátumom bude pribúdať priaznivcov odchodu. Na základe predreferendových prieskumov, ktoré budú hlásiť tento posun, bude pravdepodobne pribúdať i snaha zabezpečiť sa na trhu proti výsledku vystúpenia.

Predpokladám, že v takomto scenári libra oslabí a bude sa obchodovať v pásme 1,36 až 1,41 k euru, skôr však bližšie k nižšej z týchto hodnôt.

Naopak, ak by viac získaval tábor priaznivcov za zotrvanie, bude sa mena nachádza v rozpätí 1,40 až 1,45.

Hlavným rizikom je dnes prevládajúci názor, tak na finančných trhoch ako i u politikov, podľa ktorého by sa za zotrvanie v EÚ mala v referende vysloviť väčšina. Podľa môjho názoru, a naznačujú to aj prieskumy, sa ale dve tretiny zo všetkých nerozhodnutých voličov nakoniec pridá do tábora za vystúpenie.

Dôležitou otázkou je reakcia z Bank of England a Európskej centrálnej banky. V prípade, že by akciový index FTSE, alebo britská libra poklesli o viac ako päť percent, klesnú sadzby najmenej o 25 bázických bodov, možno aj o 50. Súčasťou bude i neobmedzená likvidita dodávaná na trhy zo strany ECB a amerického FEDu.

I tak je ale ďalší vývoj po znížení sadzieb otázny. Ak totiž nedokáže tento krok zastaviť trh, ocitneme sa späť v roku 1992, kedy došlo k pádu britskej libry.

Najpravdepodobnejší scenár:

  • Voľby: Hlasy proti budú aj naďalej pribúdať, čo prinúti stávkové kancelárie znížiť stávky na 50 ku 50
  • Britská libra: Na základe ďalších a ďalších prieskumov hovoriacich o raste hlasov proti, vzrastie nervozita a libra bude pokračovať v poklese až na úroveň 1,38 oproti americkému doláru.
  • FTSE: Akciový index bude síce klesať, ale pomalším tempom ako libra.
  • Banky: Čakáme masívny pokles kurzu akcií
  • Výsledok volieb: Zvíťazia zástancovia vystúpenia
  • Po otvorení trhov 24. júna klesne kurz libry o päť percent, avšak po korekcii na konci dňa bude v mínuse len o jedno percento. Index FTSE otvorí s päť percentnou stratou a k obratu dôjde až po tom, čo Bank of England zníži svoje sadzby.

Ak sa chceme pripraviť na dopad výsledku referenda, mali by sme si pripomenúť roky 1992, 1998, 2000 alebo udalosti ako 11. september, či bombové útoky v Londýne a v Madride atď.

Ja osobne som sa z nich naučil nasledovné:

  • Trh vo všeobecnosti klesne len o maximálne päť percent. Toto je aj prípad útoku na WTC z roku 2001, kedy boli trhy zavreté na dlhšiu ako týždeň.
  • Trhy sa následne dostanú do rovnováhy. Ak nie do 24 hodín, tak potom určite do 72 hodín. Znamená to, že rizikom je spracovanie pohybov počas dňa. Riziko zo dňa na deň je oveľa, oveľa menšie ako riziko v rámci jedného dňa.

Neberte to však ako návod na obchodovanie, ani ako veštenie z krištáľovej gule. Sú to však moje poznatky a skúsenosti.

xtb
Komentáre