Najnovšie ekonomické údaje zvyšujú riziko recesie v USA

Najzaujímavejší článok, ktorý som zaznamenal po piatkovej katastrofálnej americkej správe o nezamestnanosti, bol od Lisy Abramowiczové z Bloombergu, ktorá napísala, že pokiaľ ide o smerovanie americkej ekonomiky, “FED nevie o nič viac ako vy” (bloomberg).

Poukazovať na predchádzajúce nepresné ekonomické predpovede FEDu je až príliš jednoduché, ale tentoraz má FED skutočne maslo na hlave kvôli nedávnemu pokusu o dve až tri zvýšenia úrokových sadzieb ešte počas tohto roka, hoci trh skutočne váhal, či dôjde aspoň k jednému. Vďaka týmto jasným náznakom sa trh v posledných týždňoch rozhodol posunúť dolár predsa len vyššie s nádejou, že pozitívne údaje v ďalšej správe presvedčia FED, aby na júnovom alebo júlovom rokovaní FOMC urobil ďalší krok.

Trh sa síce vydal smerom, ktorým si FED prial, napriek tomu nedosiahol dve zvýšenia úrokových sadzieb. Marcová predpoveď FOMC naznačuje normalizáciu sadzieb na 3,0% ku koncu roka 2018, aj napriek tomu trh naďalej verí, že sa americké úrokové sadzby nepohnú. Najmiernejší prognostici FOMC uvádzajú pre rovnaké časové obdobie úroveň 2%, trh okolo 1%. Krivka amerických výnosov sa s neustále klesajúcimi už tak nízkymi výnosmi naďalej splošťuje. Riziko recesie je zrejmé na plochej alebo inverznej krivke výnosov. Najnovšie údaje spoločne so slabým rastom v prvom štvrťroku, slabými ziskami firemného sektora a bezvýraznou expanziou amerického sektora služieb skutočne riziko recesie zvyšujú.

Ďalší vývoj bude pre amerických obchodníkov a menových investorov iste ťažký. Môžeme očakávať oslabenie dolára, ale vzhľadom na to, ako málo sa trh zaujímal o pokus FEDu o jastrabý postoj, možno k takémuto kroku nedôjde. Dolár by mal každopádne posilniť, ale voči čomu? Zvyčajne by sme sa zamerali na meny s vyšším výnosom, medzi ktoré patria meny rozvíjajúcich sa trhov, ale tie zvyčajne korelujú s chuťou riskovať. Vzhľadom k možnej recesii v Spojených štátoch bude ich chuť riskovať ešte o niečo nižšia.

A aj keby globálne trhy ostali relatívne v rovnováhe, austrálsky a novozélandský dolár, teda meny s najvyššími výnosmi medzi menami rozvinutých krajín, zaznamenali v ostatných mesiacoch prudký prepad sadzieb kvôli poklesu inflácie. Vo štvrtok sa dá očakávať, že Reserve Bank of New Zealand (RBNZ) zníži úrokové sadzby na rekordné minimum, teda 2%. Ďalšie znižovanie sadzieb zo strany RBNZ a možno aj austrálskej Národnej banky (RBA) ďalej oslabia výhodné držanie týchto mien na zlomok toho, čo ponúkali v minulosti.

Pokiaľ ide o ostatné veľké meny, Európa čaká na výsledky britského referenda 23. júna. Ak kurz USDJPY klesne koncom roka na nové minimum, bude musieť Japonsko nevyhnutne prijať nové politické opatrenia proti riziku deflácie. Optimisti pripomínajú, že americká ekonomika v posledných rokoch zažila horšie momenty, bez toho aby sa plne prepadla do recesie, a že táto jedna zlá správa o zamestnanosti bude rýchlo zabudnutá, ak júnové a júlové správy prinesú nový nárast, ktorý by pomohol k oživeniu USD. Ak Spojené štáty skutočne padajú do recesie, možno práve začína úplne nová kapitola globálnych menových vojen, v ktorej majú Spojené štáty menej čo stratiť ako iné krajiny, najmä ak sa USA zameria na nadchádzajúce prezidentské voľby, ktoré možno budú vôbec najkontroverznejšími voľbami v modernej histórii.

Autor: John Hardy, hlavný menový stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre