Americký trh práce negatívne šokoval

Zmena počtu pracovných miest v USA alebo Non-farm payrolls (NFP) je najdôležitejšou ekonomickou štatistikou z amerického trhu práce.

Pred chvíľou Spojené štáty zverejnili aktuálne čísla za mesiac máj, ktoré sú pre trhy negatívnym šokom. Predpokladalo sa že počet pracovných miest sa zvýši o 160 tisíc, avšak reálne došlo k navýšeniu len o 38 tisíc pracovných miest.

Zároveň došlo k zrevidovaniu údajov z predchádzajúcich dvoch mesiacov o mínus 59 tisíc pracovných miest, preto čistý prírastok vrátane revízie bol absolútne negatívny.

Ak by sme mali hľadať nejaké pozitíva v tejto správe, nezamestnanosť v USA ironicky klesla z 5 percent na 4,7 percenta, hoci tento pokles bol čiastočne spôsobený poklesom miery ekonomickej aktivity obyvateľstva o 0,2 percenta. Rovnako tak priemerný hodinový zárobok sa zvýšil o 2,5 percenta v súlade s očakávaním.

Na margo vyššie uvedených negatívnych výsledkov z amerického trhu práce je júnové zvýšenie úrokových mier FEDom veľmi nepravdepodobné a znižuje potenciál všetkých správ ktoré naznačujú zvýšenie úrokových mier v júli, pokiaľ neuvidíme pozoruhodné oživenie pracovných miest v mesiaci jún.

Autor: John Hardy, hlavný menový stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre