Prečo hlasovanie o Brexite nie je až tak dôležité?

Účastníci finančných trhov sa snažia pripraviť na možné scenáre, ktoré nastanú po hlasovaní Británie o zotrvaní v EÚ. Z nášho pohľadu však nebude hlasovanie o Brexite až tak dôležité, ako by sa mohlo zdať. Treba sa skôr pozerať na budúcnosť britskej ekonomiky.

Čo naozaj bije do očí je skutočnosť, že Spojené kráľovstvo už niekoľko desaťročí trápi dvojitý deficit. Jednak je to deficit bežného účtu platobnej bilancie a jednak deficit štátneho rozpočtu. Spôsobuje to oslabovanie libry priemerne o zhruba jedno percento ročne.

Ak chcete zaujať pozíciu voči výsledku hlasovanie o Brexite, či už bude pozitívny alebo negatívny, mali by ste sa pozerať na celkový stav britskej ekonomiky a jej aktuálne trendy.

Hlavným problémom ekonomiky Veľkej Británie je prílišná závislosť na dvoch sektoroch: bankovníctve a nehnuteľnostiach. Oba tieto sektory sú neproduktívne a podľa môjho názoru nemajú veľkú budúcnosť pri tvorbe budúcich pracovných miest.

Preto ak uvažujete o Brexite, nepozerajte sa na hlasovanie, ale na fundamenty, pre ktoré bude podľa nášho názoru britská libra v nasledujúcich dvoch až troch rokoch pod tlakom. Podľa môjho názoru Brexit odkláňa pozornosť od skutočného problému Británie, ktorým je ekonomika Spojeného kráľovstva, ktorá nie je schopná sa sama regenerovať. Naopak všetci sa spoliehajú na kúpnu silu cudzincov a ich nákupy aktív vo Veľkej Británii.

Stanovisko Saxo Bank je nasledovné: nevieme síce ako dopadne Brexit, ale myslíme si, že výsledkom nebude žiaden katastrofický scenár. No zároveň si myslím, že Šterling bude celkovo, pred aj po hlasovaní o Brexite, pod tlakom, ktorý potrvá dovtedy, kým si krajina nevyrieši svoje vnútorné ekonomické problémy.

xtb
Komentáre