Austrálsky dolár sa dostal pod tlak. Tu je hlavný dôvod

Menový pár AUD/USD oslabil z predošlých 0,7760 dolára na 0,7600 dolára, za čo môžu najnovšie inflačné dáta. Inflácia v Austrálii v prvom kvartáli zaostala za odhadmi, keď bola slabšia ako očakával konsenzus. Tento údaj naznačuje, že centrálna banka RBA zrejme bude musieť znižovať sadzby, čo je zlou správou pre tamojšiu menu.

Aj ostatné indikátory signalizujú, že nedávna rally austrálskej meny môže byť u konca. Na grafe nižšie vidieť týždenný objem čistých pozícií (rozdiel medzi long a short), ktorý dosiahol najvyššiu úroveň od septembra 2015 – to indikuje, že špekulanti vo veľkom vsádzajú na býčí trend, no ako vidieť na priloženom grafe, v septembri nastal po dosiahnutí tejto extrémnej úrovne net pozícií prudký zvrat.

Ďalším signálom, že austrálsky dolár by mohol oslabovať, je cenový rozdiel medzi call (nákupnými) a put (predajnými) opciami, tzv. risk reversal. Tento rozdiel nám indikuje relatívne náklady na nákup call alebo put opcií, pričom vidíme, že v apríli risk reversal dosiahol vrchol a účastníci trhu sa začínajú tlačiť do put opcií, čiže očakávajú pokles ceny.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre