Pozrite sa, čo dnes dostalo euro pod tlak

Menový pár EUR/USD aktuálne stráca 0,37% na 1,0595 dolára, pričom spoločná európska mena oslabuje aj voči iným hlavným menám.

Dôvodom sú inflačné dáta v eurozóne – ako dnes informoval Eurostat, v novembri medziročný rast cien dosiahol iba 0,1%, čo zaostalo za odhadom analytikov na úrovni 0,2%.

Jadrová inflácia, ktorá je očistená o vývoj cien energií, potravín a tabaku, sa zvýšila o 0,9%, čo je spomalenie z októbrových 1,1%.

Aj tieto údaje nahrávajú očakávaniam, že Európska centrálna banka (ECB) by na svojom štvrtkovom zasadnutí mohla prijať ďalšie menové opatrenia. Časť analytikov predpokladá, že centrálna banka by mohla ešte viac znížiť depozitnú sadzbu a rozšíriť aj program nákupu dlhopisov.

Šéf ECB, Mario Draghi, sa už viackrát nechal počuť, že ECB spraví všetko preto, aby pomohla cenám v eurozóne nahor. Práve prísľub ďalších lacných peňazí neteší spoločnú európsku menu.

Graf: Vývoj inflácie v eurozóne

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre