Tento muž zaberá miesto najväčším bankám na Wall Street – a úspešne!

Renaud Laplanche (45) je zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Lending Club. Všetko to začalo snahou pomôcť ľuďom získať lepšiu sadzbu na kreditné karty, dnes sa jeho spoločnosť venuje celému bankovému systému.

Lending Club svojmu postaveniu v odvetví finančných služieb vďačí tomu, že je jednou z prvých spoločností, ktorá proces financovania zjednodušila online.

Prednedávnom prešla Laplancheho spoločnosť z peer-to-peer pôžičiek na multi-financovanie, takže Lending Club teraz pôsobí skôr ako banka.  Laplanche vedie svoju spoločnosť do nových vôd ako je poskytovanie úverov pre malé i stredné podniky, a oproti iným spoločnostiam finančného sveta, očakáva veľký debut na akciovom trhu: PayPal.

„Pre banku je ťažké požičať 50 000 dolárov na malý podnikateľský úver,“ povedal v New Yorku Laplanche.

Lending Club dúfa, že medzi jeho technológiou a túžbou regionálnych bánk diverzifikovať svojich dlžníkov pomocou aplikácie, si bude môcť ukrojiť väčší podiel na trhu s pôžičkami, ktorý by sa po finančnej kríze mohol pomaly obnovovať.

Ale Laplanche nie je orientovaný len na malé podnikateľské úvery, ktoré veľké banky v posledných piatich rokoch zanedbávajú.  Spoločnosť plánuje vstúpiť aj do nových oblasti podnikania, vrátane automobilových úverov a hypotekárnych úverov.

Laplancheho idea  Lending Clubu vznikla v roku 2006, kedy obdržal  vyjadrenia  z jeho banky. Prvé sa týkalo jeho kreditnej karty, ktorá mala 18 % ročnú úrokovú sadzbu. Druhé sa týkalo jeho úspor. Tam sa mu navrátilo iauba o 0.5 %.

V rokoch, ktoré nasledovali, sa Laplanche postupne dostával do spoločností, ktoré debutovali na akciovom trhu. Čoskoro sa jeho firma prepracovala na 10 miliárd dolárov v spotrebiteľských úveroch.  Podnikateľ potvrdzuje, že jeho cieľom v roku 2006, keď zakladal svoju spoločnosť, nebolo zvrátiť celý bankový sektor. Chcel len spraviť rez do masívnej siete veľkých bánk prostredníctvom ich úspor a úverov podnikom.

Vie, že  vtedy nebolo možné predvídať, to, čoho súčasťou sa Lending Club dnes stal.

„Pomohla nám trochu finančná kríza“, hovorí Laplanche. Finančná kríza nielen poskytla dátové modely na pomoc Lending Clubu robiť lepšie pôžičky, ale tiež ohlásila bankové regulácie, ktoré poskytli výhody Laplanchemu.

Foto: Lending Club

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre