10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Grécko vyhlásilo, že dohodu s medzinárodnými veriteľmi chce dosiahnuť do konca tohto mesiaca. „Dohoda je okamžite potrebná..to je dôvod, prečo chceme problémy s likviditou vyriešiť do konca mája“, uviedol Gabriel Sakellaridis, hovorca gréckej vlády.

2. Nemecká centrálna banka Bundesbank vo svojej mesačnej správe uvádza, že situácia v Grécku je znepokojujúca. Centrálna banka dodáva, že v súčasnosti sú Atény a grécke banky platobne schopné len z toho dôvodu, že čerpajú likviditu z núdzových úverov ELA.

3. Na americkom realitnom trhu došlo v máji k nečakanému zhoršeniu. Príslušný index staviteľov domov – NAHB v máji poklesol z predošlých 56 na 54 bodov. Analytici počítali s nárastom na 57 bodov.

4. Nemecká veľkobanka Goldman Sachs zhoršuje svoju dlhodobú prognózu pre cenu ropy a investorom odporúča predať akcie dvoch veľkých ropných spoločností – BP a Statoil. Podľa banky sa pod pokles cien podpíše vyššia produkcia OPECu ako aj efektívna ťažba ropy z bridlíc v USA.

5. Spoločnosť Kering, ktorá stojí za luxusnými značkami ako Gucci či Yves Saint Laurent, žaluje spoločnosť Alibaba za predaj napodobenín jej značiek. Alibaba uviedla, že už podnikla príslušné kroky proti falšovanému tovaru a plánuje proti takémuto zneužitiu bojovať.

6. Ceny čínskych nehnuteľností pokračovali v apríli v poklese. Ceny domov vo viac ako 70 mestách v priemere medziročne oslabili o 6,1%. V medzimesačnom porovnaní došlo k stagnácii cien, čo je podľa ekonómov pozitívny signál.

7. Priemyselná produkcia v Japonsku oslabila viac než sa očakávalo. V apríli v porovnaní s marcom poklesla o 0,8%, pričom analytici počítali s poklesom o 0,3%. Na druhej strane potešilmarcový vývoj strojných objednávok, ktoré medziročne posilnili o 2,6%.

8. Vyššie sadzby už v júni? Charles Evans, šéf regionálnej centrálnej banky v Chicagu tvrdí, že ak bude americká ekonomika dostatočne silná, Fed by sa po vyšších sadzbách mohol obzerať už na júnovom zasadnutí. Uviedol to dnes v Štokholme.

9. Ako hlási nemecký denník Handelsblatt s odvolaním sa na dobre informovaný zdroj, ratingová agentúra Fitch hrozí hromadným znížením ratingu európskych bánk. Znižovanie by sa malo dotknúť desiatok bánk, vrátane najväčšej nemeckej banky Deutsche Bank.

10. Finančná kompenzácia Samsungu pre Apple bude ešte menšia, než sa očakávalo. Odvolací súd rozhodol, že Samsung za porušenie patentových licencií zaplatí 930 miliónov dolárov. V máji 2012 porota rozhodla o odškodnom 1,05 mld. dolárov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre