Bude stáť euro menej ako dolár? Tieto 2 hlavné faktory rozhodnú

Čoraz viac sa začína polemizovať, ako hlboko až môže euro voči doláru poklesnúť. Už v mojom článku zo začiatku roka „Keď za jedno euro dostaneme jeden dolár“ som načrtol, že EUR/USD sa čoskoro môže ocitnúť na úrovni parity (1:1), od čoho vôbec nie sme ďaleko. Dnes ráno sa euro obchoduje na úrovni 1,0558 dolára, čo je za posledných 12 mesiacov prepad o takmer štvrtinu.

Otázka teraz znie: Bude stáť euro menej ako dolár? Naplnia sa medvedie scenáre, ktoré sme videli v posledných dňoch, napr. od banky Goldman Sachs alebo Deutsche Bank?

To, či sa kurz EUR/USD otočí, alebo bude ešte viac stlačený nadol, bude záležať hlavne na dvoch veciach: ako dlho bude Európska centrálna banka (ECB) skupovať dlhopisy a či Fed začne s normalizáciou svojej politiky.

V súčasnosti sú európske finančné trhy zaplavené miliardovou likviditou od ECB. Za prvé tri dni nákupov už ECB do obehu naliala takmer 10 miliárd eur, pričom mesačne chce napumpovať minimálne 60 mld. eur. Ceny aktív už patrične zareagovali – akciový index DAX včera prelomil rekordných 12-tisíc bodov, výnosnosť štátnych dlhopisov dosahuje rekordné minimá a euro sa ocitlo na 12-ročnom dne. ECB sa zaviazala, že kvantitatívne uvoľňovanie (QE) bude trvať minimálne do septembra 2016, ale…

..ale môže byť aj oveľa dlhšie, čo bude záležať hlavne od úrovne inflácie. Ak bude inflácia naďalej ďaleko od cieľa 2 %, QE si eurozóna ešte nejaký čas užije. A čím viac peňazí sa natlačí, tým viac bude euro oslabovať.

Faktorom č. 2 sú vyššie sadzby v USA. Trhy už čiastočne do kurzu započítali očakávania vyšších sadzieb, ale názory na postoj Fedu sa neustále líšia. Na jednej strane je inflácia v USA a rast miezd naďalej nedostatočný a zvyšovanie sadzieb sa môže zdať ako zlá voľba.

Na strane druhej je Fed pod čoraz väčším tlakom, aby začal normalizovať svoju menovú politiku, keďže trh práce dosahuje excelentné výsledky. Časť finančnej verejnosti preto očakáva, že k obratu úrokovej politiky v USA môže dôjsť už na júnovom zasadnutí. Netreba pripomínať, že tento krok by americký dolár vyniesol k novým maximám a kurz EUR/USD by opäť skĺzol hlbšie nadol.

Postoj ECB a Fedu k menovej politike bude v nasledujúcich mesiacoch rozhodujúcim faktorom, ktorý určí, či EUR/USD uvidíme na nových minimách.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre