Bude zlato dražieť alebo jeho cenu čaká strmý pád?

Názory na vývoj ceny zlata sa mnohokrát veľmi odlišujú. Nečudo, je tu viacero dôvodov, ktoré nahrávajú býkom, avšak máme tu aj faktory v prospech medvedích investorov.

Pozrime sa na 4 dôvody, ktoré nahrávajú zlacňovaniu tohto drahého kovu a taktiež 4 dôvody, ktoré potešia „zlatých býkov“.

Koniec lacným peniazom z Fedu. Zrejme najväčším medvedím argumentom, čiže dôvodom, prečo by cena žltého kovu mala pokračovať v poklese, je sprísňovanie menovej politiky Fedu. Centrálna banka USA už ukončila QE a pomaly ale isto sa hovorí o zvyšovaní úrokových sadzieb. Táto skutočnosť neteší drahé kovy, pretože to bolo práve tlačenie peňazí, ktoré ich cenu vynieslo k rekordným výšinám.

Silný americký dolár. Na predošlý faktor nadväzuje silný americký dolár, ktorý celoplošne tlačí cenu komodít nadol. Keďže komodity sa vo väčšine prípadov obchodujú v dolároch, silný dolár robí ich nákup investormi z nedolárových oblastí drahší.

V súčasnosti sa dolár voči košu hlavných mien nachádza na 11-ročnom maxime, čím reaguje na silné dáta  z USA a očakávania vyšších sadzieb.

Stagnujúca globálna ekonomika. Ako vysvetľuje Martin Murenbeeld, hlavný ekonóm z Dundee Capital Markets, ak je svetový ekonomický rast nižší ako 4 %, ceny komodít majú tendenciu oslabovať.

Výkonnosť akcií. Aby manažéri fondov uspokojili hladných klientov, začali v roku 2013 presúvať kapitál zo zlata do akcií. Americký akciový index S&P 500 vystrelil nahor a aktuálne dosahuje rekordné maximá. Na druhej strane tu ale vznikajú obavy, či americké akcie nie sú nafúknuté a až príliš vysoko, čo nahráva zlatu.

A ktoré faktory zvyšujú príťažlivosť zlata?

Rastúci ázijský dopyt. Podľa Murenbeelda v Číne uvidíme vyššiu zlatú aktivitu. Podľa dlhodobých ekonomických a taktiež geografických trendov by malo v Číne či Indii dôjsť k oživeniu dopytu po drahých kovoch. Pripomeňme, že práve tieto dve krajiny tvoria polovicu celosvetovej spotreby

Nákupy centrálnych bánk. V minulom roku bola chuť centrálnych bánk po zlate naozaj vysoká. Banka HSBC predpovedá, že tohtoročné nákupy zlata centrálnymi bankami vzrastú z minuloročných 300 ton na 400 ton.

Globálna dlhová kríza – svetové problémy s dlhom sú dlhodobou vecou, ktorá sa podľa odborníkov bude ďalej zhoršovať. Stačí sa pozrieť na USA, Japonsko či Taliansko, kde pomer zadĺženia k hrubému domácemu produktu dosahuje nové maximá.

Hrozba finančných kolapsov a geopolitických kríz – konflikt na Ukrajine či hroziaci bankrot Grécka. Ide o otrasy, ktoré zvyšujú príťažlivosť zlata ako bezpečného prístavu a uchovávateľa hodnôt. Podľa viacerých expertov je to len začiatok a takýchto geopolitických a finančných šokov vraj bude pribúdať.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre