21-ročná milionárka: Takto vybudovala 100-milionovú spoločnosť

Aj príbeh Catherine Cook, mladej milionárky potvrdzuje, že bohatým a úspešným sa človek dnes môže stať už vo veľmi mladom veku.

Pre mladú Catherine sa to celé začalo v roku 2005, keď ako 15-ročná dostala nápad na digitalizáciu ročeniek. „Keď som mala 14 rokov, presťahovali sme sa do mesta Skillman v New Yersey. Na strednej škole sme nikoho nepoznali..aby sme získali prehľad o spolužiakoch,  môj brat a ja sme listovali ročenky, no prekvapilo nás, koľko tu bolo zbytočných informácií“, spomína si na začiatky Catherine. Navyše, fotky z ročenky boli neaktuálne a ľudí podľa nich bolo takmer nemožné spoznať.

V tom to mladej Catherine napadlo. Čo keby to dáme online?  „Domnievali sme sa, že bude lepšie, ak ročenky zavesíme na internet a vytvoríme z toho nástroj na spoznávanie nových ľudí“, uviedla Catherine. Práve v tejto dobe sa zrodila myšlienka sociálnej komunity založenej na koncepte školských ročeniek.

David, Catherine a Geoff

15-ročná Catherine a jej 16-ročný brat David sa do toho naplno pustili a postupne vznikala prvá verzia stránok MyYearbook.com. Vybudovali si tím vývojárov z indického mesta Mumbai, takže pre časový posun museli s nimi pracovať neskoro v noci.

Nakoniec do projektu zapojili aj najstaršieho brata Geoffa, ktorý už mal skúsenosti s viacerými online projektmi. „Môj starší brat Geoff už zaznamenal úspechy s inými stránkami a rozhodol sa do nás investovať“, spomína si Catherine.

Prvá verzia MyYearbook.com bola zahájená v roku v apríli 2005. Počas prvého týždňa prevádzky sa tu zapísalo 400 ľudí a postupne sa stránky začali šíriť aj na iných školách. Deväť mesiac od spustenia bola pokorená hranica milión užívateľov.

Milión užívateľov a nový kapitál

Prišiel ale problém, pretože prevádzka siete sa pre rýchly rast stala pre mladých súrodencov príliš drahá. „V tej dobe sme nemali žiadne príjmy..príjmy boli rovné nule“, spomínajú si súrodenci. Nakoniec sa ale našlo riešenie a v roku 2006 do hry vstúpil kapitál od spoločností First Round Capital a US Venture Partners. Sieť sa stávala čoraz populárnejšou a v roku 2008 s počtom užívateľov 11 miliónov bola stránka MyYearbook najrýchlejšie rastúcou sieťou v USA (parádny výkon na to, že išlo o projekt mladých študentov ).

Konkurencia však bola čoraz tvrdšia, obzvlášť zo strany obrov ako MySpace a Facebook. Catherine to neodradilo. Ako uviedla,v čoraz tvrdšom prostredí stavili na odlíšenie. „Naše stránky sú zamerané na študentov a návrhy našich členov sa snažíme vždy vypočuť“, uviedla mladá podnikateľka.

Obchod za 100 miliónov

V roku 2011 nakoniec prišla ponuka od spoločnosti Quepasa – keďže až 90 % užívateľov ich siete pochádzalo z USA, Cookovci verili, že vďaka tejto firme sa ich projekt rozšíri na medzinárodnej úrovni.

Quepasa nakoniec získala MyYearbook za 100 miliónov dolárov. 18 miliónov USD vyplatila v hotovosti, zvyšnú čiastku v akciách. V tom čase mala Catherine iba 21 rokov!

V júni 2012 bola sieť premenovaná na Meetme.com, pričom tento rebranding sa ukázal ako úspešný. Catherine Cook si v súčasnosti užíva majetok v hodnote zhruba 20 miliónov dolárov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre